Mahindra koopt BSA en Jawa

Het Indiase concern Mahindra heeft het Britse BSA en het Tsjechische JAWA overgenomen. Hiermee zetten zij de stap die zij al langer planden, namelijk de uitbreiding met merken die potentie op de Amerikaanse en Europese markt hebben. Hoewel BSA al sinds de jaren ’70 geen motor meer heeft geproduceerd, geeft het wel de productierechten met de merknaam uit onder licentie. De overnamesom wordt geschat op 3,8 miljoen euro.

Britse merken zijn een groot succes in India, zo rijden er veel Royal Enfield’s rond. Al is het huidige Royal Enfield niet echt Brits. Je had het Engelse Royal Enfield (Enfield Cycle Company) en het Indiase Royal Enfield (Enfield of India). Het Britse bedrijf is failliet gegaan terwijl Enfield of India bleef leven. 

De invloed van India wordt internationaal groter. Het Indiase TVS produceert als partner van BMW en Bajaj voor KTM. Mahindra had eigenlijk hun oog laten vallen op een ander Brits merk, Norton. Van dat plan is afgezien toen BSA gekocht kon worden. De koop zou zijn gedaan door een dochteronderneming van Mahindra, Classic Legends PTY LTD. Mahindra bezat ook al de meerderheid van de aandelen in Peugeot Motorcycles, dat scooters produceert. Daarnaast kennen we ze natuurlijk van hun activiteiten in de Moto3. 

 

Foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.