woensdag 7 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Vegan motorpak

Beeld: Alien Moto

Altijd een bezwaard geweten wanneer je weer in je leren pak moet glijden om een rondje te maken op de motor? Alien Moto biedt soelaas. Het Zweedse merk brengt namelijk een speciaal, volledig veganistisch racepak op de markt. Geen leer meer dus, maar speciale Alien Skin Technology waar zeven jaar ontwikkeling in is gegaan. Cordure (een soort nylon), Kevlar, Super-Fabric (gesterkte kleine plaatjes geplaatst op impactzones zoals de knieën) en synthetisch leer worden gebruikt om het pak te sterken. Alien Moto claimt dat het pak 14 keer beter bestand is tegen scheuren en 5 keer harder is dan een leren variant. De gebruikte technologie richt zich verder voornamelijk op het binden van de verschillende gebruikte beschermende lagen. Hierbij kunnen de buitenste en binnenste lagen vrij van elkaar bewegen, zo heeft de drager meer bewegingsvrijheid dan in een leren pak.

Een prijs hebben ze er al wel mee gewonnen. Een zogenaamde ‘Proggy’, uitgegeven door de Britse tak van dierenrechtenorganisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals). Een prijs wordt uitgereikt aan diervriendelijke prestaties in de koophandel en cultuur. 

Volgens de filosofie van Alien Moto wordt leer niet gebruikt omdat het de beste bescherming voor motorrijders geeft, maar is het voor producenten het interessantste materiaal vanwege de relatief lage kosten. Andere stoffen kunnen veel beter beschermen maar zijn vaak ook stukken duurder. Dat is dan ook de reden dat de zogenaamde A51-RR Evolution één- en tweedelige racepakken in een leren variant minder dan de helft zouden kosten dan nu het geval is; Voor €995,- ex. BTW heb je volgens de website een pak in een van de standaard maten. Tel daar nog 300 euro bijop en je hebt er eentje op maat gemaakt.

Met het pak is het mogelijk om ruim 19,5 miljoen liter water en bijna twee ton aan voer te besparen dat nodig is om één runderleren pak te maken. Ze zijn er van overtuigd dat de speciale stof motorrijders vele malen beter kan beschermen dan het beste en duurste leer ooit zal kunnen.

Overigens heeft het nieuwtje de redactie tijdens een schertsende discussie verdeeld in twee kampen. Want mag je als veganist eigenlijk wel gebruik maken van benzine, wat toch is gemaakt van planten en dieren die honderden miljoenen jaren geleden zijn gestorven? Een ronde langs verschillende forums waar deze vraag wordt behandeld geeft uitsluitsel: ja, want de dieren zijn lang voor enige inbreng van ons mensen gestorven. Duidelijk. 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen