maandag 25 september 2023

Verkoop nieuwe motoren blijft stijgen

Hoe het gaat met de motorbranche hangt een beetje af van wie je het vraagt. Maar wie de cijfers van RAI Vereniging, RDC en BOVAG naast elkaar legt komt toch tot een goed beeld. En daaruit blijkt dat het goed gaat met de verkoop van nieuwe motoren! Zo goed zelfs dat er in de eerste maanden van dit jaar een recordaantal motoren zijn verkocht sinds 2009. Hoeveel dan? Maar liefst 3.578 stuks. Dat is met 2,3 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Dat terwijl 2016 al een behoorlijk goed jaar was. Vorig jaar nam de verkoop van nieuwe motoren al toe met 11,4 procent. Dit waren de best verkochte motoren en motoren van deze merken werden het meest gestolen.

Wie het aantal geregistreerde motorfietsen met midden jaren negentien vergelijkt, ziet dat dit inmiddels is verdubbeld. Er zijn dan ook meer mensen, maar goed nieuws is het wel. Ook goed nieuws is dat ondanks de toename in het aantal motoren, het aantal dodelijke slachtoffers halveerde. Toch is het risico om als motorrijders het leven te laten in een ongeluk nog altijd 30 keer hoger dan voor koekblikrijders. Dat blijkt uit cijfers van kenniscentrum SWOV. Zie daar de noodzaak voor RAI Vereniging, RDC en BOVAG om een oproep te doen.

RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck: “Meer motoren op de weg betekent echter ook dat medeweggebruikers nog waakzamer moeten zijn. Ondanks een flinke daling van het aantal slachtoffers, blijven motorrijders kwetsbare verkeersdeelnemers waarbij de impact van een motorongeluk vaak erg groot is.” Natuurlijk valt en staat niet alles met de oplettendheid van andere weggebruikers, de motorrijder heeft ook zelf zijn eigen lot in handen. Dat onderkent ook BOVAG-voorzitter Bertho Eckhardt: “Automobilisten moeten nu weer rekening houden met meer en meer motoren op de weg, maar de motorrijder zelf staat ook aan de lat voor zijn eigen veiligheid.”

Tot slot voegt Steven van Eijck toe: “De motor is niet alleen een prachtig voertuig voor de rijbeleving, maar draagt ook bij aan minder ruimtegebruik in steden.” En laat dat nou een onderwerp zijn waar we toevallig ook aandacht aan besteden. Of deze stelling waar is lees je binnenkort in MOTO73!

Foto: ANP

 

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image