zondag 24 september 2023

Hoe staat het met een dijkverbod voor motorrijders?

Begin dit jaar schreven we hoe de KNMV en de MAG een dijkverbod in de gemeente Lingewaard proberen op te heffen. Dat motoren van dijken worden geweerd gebeurt ook op andere plekken in het land. En al veel langer. Onlangs besteedden we er in MOTO73 uitgebreid aandacht aan. Maar hoe zit het nu? Waar begon het? In dit artikel beschrijven we de gebeurtenissen rondom de dijkverboden in chronologische volgorde. De meeste gebeurtenissen gaan over het verbod in de gemeente Lingewaard. Daar loopt het afsluiten van wegen vóór op de situatie bij Lopik. 

Het jaar is 2006

Een ongeval waarbij een skeeleraar overleed na een botsing met een motorrijder was de start van een tien jaar durende discussie binnen de gemeente Lingewaard. De wens van bewoners om motorrijders te weren werd gewekt.

Het klagen begint

Uit brieven die bewoners naar de gemeente Lingewaard sturen, krijgen motorrijders die in een lage versnelling en/of zonder decibelkillers rijden het zwaar te verduren. De overlast werd aangekaart.

Een proef

De gemeente Lingewaard startte middels een proef met het afsluiten van verschillende dijkvakken op zondag. In de proef werd er gewerkt met een algehele afsluiting door middel van hekken op tactische plekken. Hierdoor konden motorrijders niet meer doorrijden op zondag. Gemeenteambtenaren sloten dan de hekken. Het resultaat van de proef: bewoners van de bewuste wegen waren niet blij met de uitkomst.

Een alternatief

Het college van B en W In Lingewaard begon te zoeken naar een andere oplossing. Deze werd gevonden in een afsluiting die enkel voor motoren geldt. Ondanks dat de politie dit door gebrek aan mankracht afraadde. De gemeente sloot de wegen toch af.

Een verbod

De dijken in Lingewaard worden blijvend verboden gebied voor motoren in de weekenden en op feestdagen. De gemeente plaatste eind vorig jaar borden die motorrijders op de tijdgebonden afsluiting wijst. Einde verhaal?

In bezwaar

De MAG en de KNMV vinden het dijkverbod in Lingewaard onrechtmatig en twijfelen aan de argumenten van de gemeente. Daarom maken zij bezwaar bij de gemeente.

Bezwaar afgewezen

De bezwaarcommissie van de gemeente geeft de KNMV en MAG gelijk, maar de raad legt het besluit naast zich neer. Het ging dan ook maar om een raadgevend advies aan de gemeente Lingewaard. Dat werd dus niet opgevolgd en het verbod bleef van kracht. De KNMV en MAG lieten het er niet bij zitten.

Een rechtzaak

De KNMV en MAG bereiden een rechtszaak voor tegen de gemeente Lingewaard om het verkeersbesluit terug te draaien. Slaagt deze rechtszaak, dan is er jurisprudentie en kan er ook op andere plaatsen gekeken worden of periodieke afsluitingen kunnen worden opgeheven en voorkomen. Bijvoorbeeld op de Lekdijk bij Lopik. Daar is dus iets vergelijkbaars aan de hand. Daar zit een verbod in een zelfde stadium als tijdens de proef in Lingewaard.

Ook bij Lopik

Onlangs startte er op de – inmiddels beruchte – Lekdijk bij Lopik (Utrecht) een proef waarbij motorrijders in de weekenden en op feestdagen niet meer welkom zijn. De gemeente Lopik kijkt aan het einde van het motorseizoen, in oktober, of de proef geslaagd is en of de maatregelen dan permanent ingevoerd moeten worden.

De huidige stand van zaken

Mochten de MAG en de KNMV de rechtzaak tegen de gemeente Lingewaard winnen dan zal de afsluiting die enkel voor motoren geldt van de baan zijn. Maar het probleem dat er voor velen dijkbewoners bestaat is daarmee nog steeds niet opgelost. Een algehele afsluiting is logisch gezien de volgende stap. Dit geldt dan zowel voor Lingewaard als bij Lopik.

Negeren

“Motorrijders blijven in de weekenden tot nog toe gewoon over de Lekdijk rijden, hoewel dit nu is verboden. De borden die de gemeente had geplaatst, zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag door onbekenden weggehaald”, zo schrijft het Algemeen Dagblad afgelopen woensdag.

Wees gewaarschuwd

Wie van plan is aankomend paasweekend een mooie route te gaan rijden, wees gewaarschuwd. Aangezien veel motorrijders de verboden negeren, kon het wel eens zo zijn dat de politie -ondanks aangekondigde beperkte mankracht- uitgerekend tijdens feestdagen veel gaat controleren. Ook vorig jaar werd er door de politie een aantal fuiken opgezet. 

 

Foto’s: Tom van Appeldoorn

 

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image