Verkoop nieuwe motoren in 2011 ‘historisch laag’

Motorhandelaren hebben het moeilijk. De verkoop van nieuwe motoren daalt al een paar jaar en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat de verkoop in 2011 historisch laag was. Werden er in 2008 nog bijna 17.000 nieuwe motoren verkocht, sindsdien daalde dat aantal gestaag tot bijna 11.000 in 2011. De handelaren zagen in diezelfde periode hun omzet met een vijfde teruglopen van 1,5 miljard voor 2008 euro naar 1,2 miljard euro het afgelopen jaar, zo becijferde het CBS.

Vooral op mensen van 40 jaar en ouder blijkt de motor grote aantrekkingskracht te hebben. Meer dan de helft van de nieuwe machines die het afgelopen jaar werden verkocht, kreeg een eigenaar van tussen de 40 en 60 jaar. Aan het begin van deze eeuw was dat nog heel anders: in 2000 kwam juist de helft van alle nieuw gekochte motoren in handen van een eigenaar van nog geen 30 jaar.

Het CBS signaleert dat de groep motorrijders aan het vergrijzen is. Bijna 60 procent van de motoren is in bezit van veertigers en vijftigers, ruim anderhalf keer zo veel als in 2000. Bijna 12 procent van de motoren was in 2011 eigendom van iemand van 60 jaar of ouder; dat is bijna drie keer zo veel als in 2000.

Bron: ANP en KNMV
Foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.