woensdag 29 november 2023

Vers van de pers: Harley-Davidson Nightster 975!

Wat we al even vermoedden is werkelijkheid geworden. Harley-Davidson presenteerde zonet z’n nieuwste en tevens kleinste telg in de Sportster-familie aan de wereld. Die krijgt het Revolution Max 975T-blok ingelepeld en luistert vanaf heden naar de naam Nightster 975. Welkom, Nightster!

Nagelnieuw

Nagenoeg elk onderdeel aan de nieuwkomer is nagelnieuw, van kop tot snuit. Al is de nieuwe best herkenbaar als Sportster: van ’t slanke profiel tot de lage en brutale look. De Nightster volgt de klassieke Sportster-styling met stereovering achteraan, het legendarische ronde luchtfilterhuis en uiteraard ook een solozadeltje. De spatborden en de kleine nacelle doen dan weer denken aan de grotere Sportster-broers. Ook het kuipwerk onder het zadel heeft dezelfde vorm als de olietank op de vorige generatie Sportster-modellen.

Maar je kan uiteraard niet naast de ster van de show kijken: het Revolution Max-blok, waarlangs twee uitlaatlijnen zich richting de enkele, centrale demper krullen. Even een open doekje voor het geweldige samenspel van matte Metallic Charcoal-poedercoating en de in Gloss Black gespoten inzetstukken. Wat ’n knap ding is het geworden.

Documenten onthullen details Harley-Davidson 338R

Revolution Max 975T

Het hart van de Nightster is dus het nieuwe Revolution Max 975T-blok – een vloeistofgekoelde 60° V-twin. Die presteert in de Nightster een potige 90 pk bij 7.500 tpm, en perst er een maximaal koppel uit van 95 Nm ​​bij 5.000tpm. Waarbij H-D meegeeft dat deze ‘kleine’ vooral in het middengebied erg pittig uit de hoek moet komen.

De lengte en vorm van de inlaatkanalen, gecombineerd met het volume van de airbox moeten voor voldoende ‘adem’ zorgen over het hele toerenbereik. Daarbij ontwikkelden de H-D-ingenieurs speciale nokkenasprofielen én variabele kleptiming voor de nieuwkomer. Interne balansassen vangen de nodige trillingen op, waardoor je er in het zadel amper last van mag ondervinden. Naar eigen zeggen hadden ze alle trillingen weg kunnen werken, maar heeft Harley ervoor gekozen om dat niet te doen, om het gevoel van de stampende V-twin toch nog te behouden. Het is maar hoe je ’t omschrijft, natuurlijk.

Ophanging

De Nightster combineert een wendbaar, lichtgewicht chassis met de motor als dragend onderdeel. Wat volgens Harley-Davidson de perfecte combinatie is om door drukke straten te scheuren en ‘m ook buiten de stadswallen flink de sporen te geven. De centraal gemonteerde voetsteunen en het lage stuur moeten daarbij zorgen voor een comfortabele zithouding. Dankzij het lage zadel – 705 mm – zullen rijders van elk formaat en omvang hun beide stappers stevig op de grond kunnen neerpoten bij opstappen, manoeuvreren of bij stilstand voor een verkeerslicht.

De eliminatie van het traditionele frame vermindert het gewicht van de machine aanzienlijk en zorgt voor een zeer stijf onderstel. Het achterste subframe is gemaakt van lichtgewicht aluminium. De swingarm is op zijn beurt vervaardigd in gelaste rechthoekige stalen buizen, waarop de stereodempers zitten vastgebout. Vooraan steunt de Nightster op een 41 mm Showa Dual Bending Valve-vork, achteraan maakt een duo stereoveren de dienst uit. Die kan je qua veervoorspanning aanpassen naar wens.

Rijhulpjes

Het nieuwste lid van de Sportster-familie uit Milwaukee krijgt zowel ABS, tractiecontrole (uitschakelbaar) en een anti-slipsysteem. Dat laatste snufje is ontworpen om het motorkoppel aan te passen en overmatige achterwielslip te vermijden bij bruuske tempowissels vanuit het blok. Dit gebeurt meestal wanneer de rijder scherp afschakelt of het gas snel sluit tijdens het rijden op natte of gladde oppervlakken.

Tegelijkertijd biedt de Nightster drie rijmodi (Road, Sport of Rain) waarbij zowel het vermogen als de tussenkomst van de elektronica zijn aangepast. Elke rijmodus heeft een specifieke combinatie van vermogensafgifte, motorrem, ABS en TCS-instellingen. Met de Mode-knop kan de actieve rijmodus zowel rijdend als stilstaand worden gewijzigd.

Beschikbaarheid en prijs

De Nightster zal vanaf mei 2022 verkrijgbaar zijn bij Harley-Davidson-dealers over de hele wereld. De adviesprijs is 15.495 euro (NL: 18.495 euro) voor de Vivid Black-motorfiets en 15.795 euro (NL: 18.825 euro) voor de kleuropties.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image