Volle maan is gevaar

Kijk goed uit bij een motorrit bij volle maan. Canadees onderzoek wijst uit dat het percentage dodelijke ongevallen dan een stuk hoger is. Onderzoekers van de Universiteit van Toronto analyseerden motorongevallen tussen 1975 en 2014. Dat levert de volgende kille cijfers op: er was 494 keer sprake van een volle maan waarbij 4494 motorrijders verongelukten. Door volle maan beschenen nachten kenden 9.1 dodelijke slachtoffers tegenover 8.5 normaal. Dat is vijf procent extra. Bij een zogenaamde supermaan – de maan lijkt dan groter en helderder dan een reguliere volle maan – stijgt dat percentage zelfs naar 22 procent.

Waarom motorrijders vaker dodelijk verongelukken bij stralend maanlicht blijft gissen. De onderzoekers denken dat de grote bol aan de hemel van de weg mogelijk afleidt. Bovendien is het volgens hen lastig om de snelheid correct af te lezen door het glinsterend maanlicht. Tot slot denken de Canadezen dat het door romantische maanliefhebbers bij volle maan drukker op de wegen is wat het risico op een ongeluk verhoogt. Het gemiddelde slachtoffer is trouwens een van middelbare leeftijd die met een zware motorfiets – maar zonder helm – frontaal op een tegenligger knalt.

De Canadezen startten het onderzoek op om motorrijders een wijze les mee te geven. Volgens hen is de gemiddelde rit van een motorrijder gevaarlijker dan die van een dronken autobestuurder zonder veiligheidsriem. Om alle gevaar – en dus ook van een maan – uit te sluiten is onderzoek en daaruit voortvloeiende educatie nodig. Uiteindelijk overleven alleen de paranoia-rijders concluderen de onderzoekers. 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.