13 C
Nederland
zondag 25 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Volop actie komend weekend

 

Dit is een persbericht. De redactie van MOTOR.nl is dus niet verantwoordelijk voor de inhoud. Heb je zelf een persbericht dat je graag op MOTOR.nl ziet? Dan mail je deze naar redactie@www.motor.nl.

Zowel op het internationale als het nationale vlak is er dit weekend volop te beleven. De GP-crossers zijn afgereisd naar Argentinië, waar zij zondag in Neuquen na Qatar en Thailand hun derde GP van 2015 verrijden. In eigen land wordt voor de tweede keer gestreden om punten voor het ONK.

Clément Desalle (MXGP) en Jeffrey Herlings (MX2) mogen met de rode nummerplaat van start gaan ten teken dat zij lijstaanvoerder in hun klasse zijn. Voor Herlings is het een haast vanzelfsprekende zaak dat hij het klassement aanvoert, Desalle (Suzuki) is dat veel minder gewend. Met een voorsprong van negen punten op achtvoudig wereldkampioen Toni Cairoli (KTM) en tien op Max Nagl (Husqvarna) is het niet gezegd dat Desalle met de rode plaat op zak de terugreis naar Europa mag aanvaarden. Desalle heeft tot nu toe een zeer constante reeks uitslagen neergezet, want in elk van de vier manches eindigde hij als tweede. In Qatar was Nagl met winst in beide manches een zeer verrassende winnaar. In het snikhete Thailand greep Ryan Villopoto (Kawasaki) met een eerste en een derde plaats de dagzege. In het klassement bezet de negenvoudig Amerikaans kampioen de vierde plaats met een achterstand van achttien punten op Desalle. De Belg zal het in Argentinië zonder zijn teamgenoot Kevin Strijbos moeten doen, die vanwege een polsblessure onder het mes moet.

Jeremy van Horebeek (Yamaha) heeft nog weinig laten zien. Hij gebruikte de ONK-wedstrijd van Gemert om wat zaken aan zijn motor te testen. Tweemaal winst in Gemert liet zien dat hij op de goede weg is, maar of dat voldoende zal zijn om te kunnen schitteren in Neuquen zal zondag blijken.

Nederlands enige MXGP-rijder Glenn Coldenhoff (Suzuki) bezet na Qatar en Thailand de vijftiende plaats. Hij scoorde in elk van de vier manches met als beste uitslag een tiende plaats in de tweede race in Qatar.

Jeffrey Herlings (KTM) begon met vraagtekens aan het nieuwe seizoen. Zou hij voldoende hersteld zijn van zijn vorig jaar opgelopen beenbreuk? Hij leek het aanvankelijk best moeilijk te hebben, maar won uiteindelijk wel alle vier manches, waardoor hij ongeslagen met 100 punten de ranglijst aanvoert. Zijn voorsprong op de Fransman Dylan Ferrandis (Kawasaki) bedraagt al 22 punten. De derde plaats wordt ingenomen door Herlings’ Letse teamgenoot Pauls Jonass met 70 punten.

Wereldkampioen Jordi Tixier (Kawasaki) staat op een teleurstellende twaalfde plaats en zal mogelijk iets zakken, want hij is er dit weekend niet bij. In Thailand kreeg hij van de arts een startverbod voor de tweede manche nadat hij na de eerste race met uitdrogingsverschijnselen over de finish was gekomen. Dat pikte de Fransman niet en hij ging de arts te lijf. Voor dat wangedrag is hij een maand geschorst, wat er in de praktijk op neerkomt dat hij uitsluitend de GP van Argentinië zal moeten missen.

Eén van de rijders die zich dit weekend boven Tixier zou kunnen plaatsen is Brian Bogers. De nieuwbakken GP-rijder scoorde in Qatar eenmaal een 18e plaats en verbeterde zich in Thailand tot tweemaal een elfde plaats. Hij staat vijftiende met 23 punten.

Na Argentinië volgt op 19 april de Italiaanse GP in Arco di Trento en week later staat de Nederlandse GP in Valkenswaard op de kalender.

In Halle worden de ONK-rijders niet geconfronteerd met GP-rijders, omdat die er niet bij zullen zijn. Dat biedt in de MX1 goede mogelijkheden voor Ceriel Klein Kromhof, Rick Folkers, William Saris, Rick Satink en Mike Gijsbertsen. In de MX2 treedt het volledige podium van Gemert (Alexandr Tonkov, Brent van Doninck en Brian Bogers) in Argentinië aan. Een uitgelezen kans voor debutant Davy Pootjes om zijn eerste podiumplaats in de MX2 te behalen. Dan zal hij wel moeten afrekenen met Lars van Berkel en René Albers.

Voor de Nederlandse rijders vormt de ONK van Halle de laatste serieuze testmogelijkheid voor de Grand Prix van Valkenswaard, die vier weken later wordt verreden. Na Halle zullen ze moeten besluiten of ze een wildcard willen aanvragen. Pootjes is dat zeker van plan, Klein Kromhof overwoog het na zijn sterke optreden in Gemert. Binnenkort zal duidelijk worden welke Nederlandse rijders naast de vaste GP-deelnemers Herlings, Bogers en Coldenhoff met een wildcard hun opwachting zullen maken op het Eurocircuit.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen