maandag 15 juli 2024

Voormalig TT-winnaar en MotoGP Legend Randy Mamola naar Classic GP Assen

Voormalig TT-winnaar en ‘MotoGP Legend’ Randy Mamola komt in actie tijdens de Classic GP Assen die van 8 tot en met 10 september aanstaande wordt verreden op het TT-circuit Assen. De Amerikaan, 4-voudig vicekampioen in de 500cc-klasse van het wereldkampioenschap motorwegrace, wordt er herenigd met zijn Suzuki uit 1981. 

Trouwe TT-gangers weten ze feilloos op te noemen; de ‘publiekslievelingen’ die met een spectaculaire rijstijl en veel interactie met de fans een bezoek aan de TT-races onvergetelijk maakten. In de jaren ’80 viel Randy Mamola op dankzij zijn spectaculaire rijstijl én zijn grappen en grollen. De beelden van Mamola die in de bocht zó ver naast de motorfiets hing dat zijn voet aan de andere zijde niet langer op de voetsteun rustte, maar ergens in het luchtledige hing; van zijn ‘rodeorit’ waarbij hij hangend naast de motor probeert een ‘crash’ te voorkomen; of van zijn polonaise voor de hoofdtribune van de TT met het lokale blaasorkest vlak voor de start, staan bij menig motorsportfan op het netvlies gebrand. 

MotoGP Legend Kevin Schwantz keert terug op TT-circuit tijdens Classic GP Assen

Favoriet op Assen

In 1981 kwam Mamola, 21 jaren jong en met 4 overwinningen achter zijn naam, op de Heron Suzuki met startnummer 3 als één van de favorieten naar Assen. Maar door een spectaculaire crash in de regen zag de Suzuki-coureur de eindstreep niet. Boet van Dulmen reed lange tijd aan de leiding en werd uiteindelijk tweede achter de Italiaan Marco Lucchinelli; Willem Zoet en Jack Middelburg kwamen als vierde en vijfde over de meet.

Mamola behaalde zijn eerste WK-punten in de ‘koningsklasse’ van de motorsport, de 500cc, op het TT-circuit in 1979. Al tijdens zijn tweede TT in 1980 zette hij de snelste ronde op Assen, onderweg naar een keurige top 5-klassering. Van 1980 tot en met 1992 finishte de Amerikaan op Assen maar liefst 7 keer bij de beste 5 van de wereld. Hij won de Dutch TT in 1984 en 1985, werd tweede in 1986 en mocht in 1987 als derde het podium beklimmen. In 1992, tijdens zijn laatste TT, finisht hij na lange tijd weer in de top 5 om de race erna in Hongarije zijn allerlaatste podiumklassering te behalen. 

Bij zijn afscheid in 1992 staat de teller op 13 overwinningen en 57 podiumklasseringen. Hij wordt vier maal vicekampioen, vaker dan welke coureur dan ook in de geschiedenis van het wereldkampioenschap. In 2018 wordt Randy Mamola als ‘MotoGP Legend’ geëerd. 

Classic GP Assen 8 – 10 september

Legendarische Formule 1-bolides, klassieke ‘touring cars’, iconische sportwagens en onvergetelijke Grand Prix motoren zijn van 8 tot en met 10 september te bewonderen in de ‘Cathedral of Speed’ tijdens de Classic GP op het TT Circuit Assen. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf 15 Euro voor de vrijdag, 30 Euro voor de zaterdag of zondag, tot 49,50 Euro voor een weekendkaart. 

Voor meer info: www.classicgp-assen.com.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen