‘VS verhoogt belasting Europese motoren’

Fabrikanten die motoren verkopen in Amerika zouden het in de toekomst nog wel eens moeilijker kunnen krijgen. De VS zijn namelijk van plan om de belasting op verschillende producten te verhogen, waaronder dus geïmporteerde motoren. Dit zou een reprimande zijn voor een beslissing die Europa neemt, zo stelt de Federation of European Motorcyclists’ Associations (FEMA).

Het zit zo: De Europese Unie heeft een stop afgeroepen op het importeren van Amerikaans vlees dat groeihormonen bevat. Nu wil de Amerikaanse handelsorganisatie het Europa moeilijker maken om motoren tussen de 51cc en 500cc te verkopen in de VS. MV Agusta lijkt met hun nieuwe strategie om zich vooral te richten op de VS, de dans net te ontspringen. KTM en Husqvarna (en BMW) bijvoorbeeld, worden harder getroffen. Vooral de eerste fabrikanten verkopen bijvoorbeeld veel off-roads in de VS. 

Niet iedereen in Amerika is het met dit voornemen eens. De Amerikaanse motorrijdervereniging AMA vindt dat maatregelen in de ene sector niet mogen worden aangepakt door een beslissing in een andere sector. De AMA heeft eerder al een soortgelijk voornemen met succes gedwarsboomd.

Ook Europese fabrikanten zullen hier last van hebben, zo stelt Antonio Perlot van de belangenbehartiger van Europese fabrikanten. Hij is (terecht) niet blij mee met het voornemen van de Amerikanen. “De motorbranche zou niet moeten worden betrokken bij een conflict over voedselproducten.” Daar is Dolf Willigers van de FEMA het mee eens. Naast dat hij stelt mee te voelen met de Amerikaanse medemotorrijders, uit hij ook zijn zorgen over de Europese producenten en hun leveranciers en werknemers. 

Een volgende stap zou volgens Willigers kunnen zijn dat Europa antwoordt met een hoger tarief voor Amerikaanse motoren zoals Harley-Davidsons. “Dit moet worden opgelost met onderhandelen en niet met een handelsoorlog ten kosten van motorrijders.“

FOTO: KTM

 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.