dinsdag 16 juli 2024

Wayne Rainey rijdt met 250 km/u over Suzuka met Kenny Roberts en Eddy Lawson!

Wayne Rainey rijdt weer, maar deze keer met Kenny Roberts en Eddie Lawson op het circuit van Suzuka. Je moet weten dat Rainey na zijn GP500 overwinning van 1993 nooit meer heeft kunnen lopen.

Het is nu al één van de feelgood verhalen van 2019. Wayne Rainey die afreist naar Japan om op het iconische circuit van Suzuka te ‘racen’ met zijn vroegere rivalen Kenny Roberts en Eddie Lawson.

Rainey is drievoudig 500GP wereldkampioen wiens glanzende carrière in 1993 ten einde kwam. Tijdens de Italiaanse GP in Misano kreeg hij een ongeluk waardoor hij verlamd raakte.

Sinds GP500 Suzuka 1993 niet meer gereden

Desondanks is Rainey altijd nauw betrokken gebleven bij motorraces. Dat leidde in november tot een gedenkwaardig hoogtepunt. Voor het eerst in 26 jaar kon Rainey rijden, op een aangepaste Yamaha R1 weliswaar maar in de iconische rood-witte kleuren als in zijn hoogtijdagen. De paraderace was een van de hoogtepunten van het Sound of Engine festival. De laatste keer dat Rainey op het circuit van Suzuka reed was het laatste rondje van de Japanse GP van 1993, die hij won.

‘Om al die jaren niet meer te rijden en dan terug te komen en een paar ronden op dit circuit te rijden… ik wist niet dat de emotie zo sterk zou zijn. Alle mooie momenten die ik in mijn carrière op dit circuit had, kwamen voorbij. Ik heb 26 jaar niet meer op een motorfiets gereden, dus het was geweldig om de R1 in de zesde versnelling te zetten en 250 km/u te gaan, ik vond het geweldig.’

Ook Takuma Aoki aan de start

Rainey reed zijn rondjes over het circuit niet alleen. Samen met zijn vroegere rivalen Roberts en Lawson deed hij oude tijden herleven. Het was immers ook weer voor het eest dat het trio op het circuit reed. Rainey was ook niet de enige verlamde coureur op het circuit. Het Amerikaanse trio werd vergezeld door de Japanner Takuma Aoki op een Repsol Honda. Aoki verloor de macht over zijn benen na een ongeval in 1998, een jaar nadat hij met zijn Honda als vijfde eindigde in de 500GP-klasse. Sindsdien heeft Aoki zijn lust tot racen bevredigd in de autosport waarin hij met deelnam aan Aziatische GP-kampioenschap.

Van de gedenkwaardige paraderace is een video gemaakt. Deze kun je zien op de MotoGP-website, maar je hebt wel een log-in nodig.

https://www.facebook.com/MotoGP/videos/vb.58201805768/526904561227736/?type=2&theater

Bron: VisorDown, MotoGP

Jan Kruithof
Jan Kruithof
Rijdt al heel lang motor. Is niet zo geïnteresseerd in de motor zelf, maar wel in wat-ie kan. Sterke voorkeur voor allroads, maar hypernakeds zijn ook niet te versmaden. En natuurlijk classics vanwege de techniek én de aaibaarheid. Rijdt zo'n 40.000 km per jaar. Heeft drie motoren, waarvan één woon-werk. Bezit zelf geen auto.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen