dinsdag 25 juni 2024

Vergeten prototype: Honda Elysium Concept

Toen in 2000 toch een productiemodel van de BMW C1 – de scooter-met-dak – kwam, had Honda al een overtreffende trap klaar. De Honda Elysium had dan wel een dak zoals de BMW C1, maar dat dak kon open!

Eigenlijk is de naam van Honda’s cabrio-scooter in retrospect zo wrang als het wordt. Elysium was de Romeinse naam voor het hiernamaals, en dat is ook waar het in 2001 onthulde Honda Elysium Concept belanden zou – met een aantal goede redenen.

Sowieso werd BMW’s C1 nooit de rijdende oplossing voor het stedelijk fileprobleem. De C1 was in wezen een tweewielige eenpersoonsauto, maar terwijl de automobilist uit zijn blikje krijgen al decennia een uitdaging was – en nog altijd is – was het misschien nog moeilijker om de motorrijder in een C1 te krijgen. Alleen had BMW’s scooter-met-dak een permanent opgetrokken dak; Honda’s cabrio-scooter kon wanneer nodig ook gewoon een scooter zijn. Tel daar ook nog het voordeel van een 750cc viercilinder-boxerblok met CVT en cardanaandrijving bij op, en je je vraagt je af waarom zelfs dat niet voldoende was.

De Honda Elysium zou namelijk de ultieme woon-werkmachine kunnen zijn. Lekker in de buitenlucht als het weer het toelaat en beschermd tegen de elementen als het bar en boos is. Het relatief grote blok – de BMW C1 was er in een 125cc- en 176cc-uitvoering en Benelli voerde ooit de Adiva, ook een cabrio-scooter, die maximaal 150cc had – zorgt voor voldoende gang. De bagageruimte is ook ideaal.

Lekker in de buitenlucht als het weer het toelaat en beschermd tegen de elementen als het bar en boos is.

Alleen zit je dan met de looks, want het valt wel op. Het valt zelfs heel erg op. Of dat is wat je wilt van een woon-werkmachine? De reacties hadden een verraste ondertoon, maar waren ook doorspekt met cynisme. De motormarkt leek simpelweg te conservatief voor zoiets bijzonders als de Elysium.

De Honda Elysium cabrio-scooter

En dan nog hetgeen de Honda Elysium toe moest geven op de BMW C1; je moet moet op de Elysium een helm op. Bij de BMW was het dak een functioneel deel dat heel wat crashtests doorstond. Juist daarom hoefde je op een C1 geen helm op – wel weer een gordel om. Dat is toch net dat beetje praktischer. Het elektrisch inklapbare dak van de Honda’s cabrio-scooter deed daar toch voor onder.

Of dat de doorslaggevende redenen geweest zijn waarom het Elysium Concept naar het elysium verdween, blijft ongewis. Dat we er nooit meer van hoorden staat wel buiten kijf.

In de rubriek Vergeten Prototype blikken we terug op de meest spraakmakende prototypes die in de ijskast verdwenen.

Foto’s: Honda

Nick Enghardt
Nick Enghardt
Nick Enghardt, geboren op 14 december 1989. Druktemaker, techniek-nerd, liefhebber van oude motoren en een eindeloze bron van nutteloze (motor)feitjes. Werkt haast net zo lief aan zijn motoren als hij erop rijdt. Behalve dat Nicks motoren niet zelden stuk voor stuk stilstaan. Gelukkig maar dat hij MotorNL-testredacteur is en er dus altijd wel een nieuwe motor te testen valt.

1 Reactie

  1. Ik was heel blij met de C1, als huisarts in Den Haag. Heb de laatste jaren van mijn praktijk ermee mijn visites gereden. Van die Honda dus nooit gehoord.

Reacties zijn gesloten.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen