Wegen niet klaar voor winter

De Nederlandse wegen zijn nog niet klaar voor de winter. Brancheorganisatie VBW Asfalt verwacht vooral problemen op de provinciale en gemeentelijke wegen. "Het baart ons zorgen", zegt Evert de Jong van VBW Asfalt. "Nogal wat wegen hebben achterstallig onderhoud, terwijl de budgetten van gemeenten en provincies voor reparaties drastisch naar beneden zijn geschroefd."

Gemeenten zijn nu nog bezig om reparaties uit te voeren aan kapot wegdek. "Dat kan nog net, want de vorst zit nog niet in de grond", zegt een woordvoerder van het CROW, het nationale kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte. "Het heeft nog zeker zin, want de schade wordt alleen maar erger als het harder gaat vriezen. Gemeenten en provincies moeten echter niet te lang wachten."

De Jong vindt echter dat wegbeheerders al veel te lang hebben gewacht met het nemen van maatregelen. "Uit onze cijfers blijkt dat juist nu het meest aan de weg wordt gewerkt", zegt hij. "Dat is kwalijk, want november is een kritische periode. Vorig jaar viel deze maand ook al het eerste pak sneeuw." Gemeenten en provincies doen er volgens De Jong goed aan om in de zomer de zaken op orde te hebben.

Ook Rijkswaterstaat moet gepland onderhoud uitstellen door plotselinge schade aan de hoofdwegen. "Er ontstaat absoluut geen gevaarlijke situatie voor de weggebruiker", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. 'Het is voor ons geen optie om wegen vaker te vernieuwen. Dat is vele malen duurder. Ongeplande reparaties zijn tegenwoordig goed en snel uit te voeren, waardoor dat bovendien minder hinder oplevert voor de autogebruiker."

Foto: ANP

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.