Wijziging derde rijbewijsrichtlijn

Motorfietsen voor de zwaarste categorie A moeten vanaf 2014 over een minimaal vermogen beschikken van 50 kW volgens de 3e Europese Rijbewijsrichtlijn. In het eerste overgangsjaar mogen motoren met een ondergrens van 40 kW nog gebruikt worden. Dat besluit is deze week in Brussel genomen, meldt Bovag Rijscholen. De nieuwe Richtlijn gaat 13 januari 2013 in met drie rijbewijscategorieën voor de motor: A1 (licht), A2 (middel) en A (zwaar).

Rijschoolhouders moeten dus rekening gaan houden met de keuzes die zijn gaan maken betreffende versnelde afschrijvingen van het huidige materiaal of welke nieuwe motoren zij straks gaat aanschaffen.

Motoren die tussen 40 en 50 kW vermogen hebben, kunnen tot 1 januari 2014 worden gebruikt voor de examinering. Een motor met minder dan 50 kW vermogen mag wel worden ingezet in de rijopleiding na 1 januari 2014. Dit geldt dan weer niet voor de zwaarste categorie A.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.