zaterdag 23 september 2023

Winterblues? Deze Canadese motor bouw je in een uur om tot sneeuwscooter!

Echte doorrijders hebben in onze contreien al een flinke kluif aan het winterse weertje, maar in Canada ligt dat nog net een tikkeltje moeilijker. Maar niks is onmogelijk, als het van de dames en heren van Daymak afhangt: deze Canadese motorbouwer ontwikkelde een elektrische offroadmotor die je in een uurtje sleutelen ombouwt tot een heuse sneeuwscooter: de Daymak Combat Ebike.

Wielen, ski’s en rupsbanden

Als je vreest voor een zoveelste startup met een halfwaanzinnig idee, dan kunnen we je geruststellen. Althans op het vlak van pedigree: Daymak is een relatief grote speler op de motormarkt en werd goed 20 jaar geleden al opgericht in Toronto. Op jaarbasis bouwt het merk ruwweg 12.000 motoren en e-bikes. Dus de Combat is echt wel een serieus project, maar wel een unicum in het gamma.

Aanvankelijk oogt de Combat behoorlijk doorsnee, met z’n 10-inch voorwiel en iets kleinere achterwiel (8″), beide voorzien van lichte offroadbanden. Daarbij horen minuscule schijfremmen, een ledkoplamp, digitale meters en een volledig waterdichte behuizing. Minder doorsnee is de mogelijkheid om die wielen te demonteren en in te ruilen voor een ski vooraan en een rupsband achteraan. Die operatie moet voor grip zorgen als het buiten flink gesneeuwd heeft. Volgens Daymak zelf zou de ombouw zelf amper een uurtje mogen duren, zelfs voor minder handige Harry’s.

Aandrijving

De Combat wordt aangedreven door een borstelloze, luchtgekoelde elektromotor – met een nominaal vermogen van 5kW en een piekvermogen van 19kW – die huist in een alu-frame. Die motor stuwt de 136 kg zware Combat naar een bescheiden top van 70 km/u bereiken. De 3,85 kWh-accu kan in 3,5 uur worden opgeladen en moet goed zijn voor een actieradius van 80 km. Al moet het bereik volgens de Canadezen ‘aanzienlijk groter’ worden bij lagere snelheden. Nóg lager? Ai.

In Enschede bouwen ze een elektrisch Ural-zijspan

Meer info en bestellen

Om jouw exemplaar van de 100 beschikbare ‘Founder Editions’ te bestellen, kan je doorklikken naar de speciaal opgerichte website. Hou alvast 13.995 Amerikaanse dollars – goed voor omgerekend 13.150 euro – aan de kant voor de standaardversie. Zelfs met de 1.000 dollar korting voor die Founder Edition, blijft ’t een pittig prijskaartje voor een veredelde gimmick, als je het ons vraagt. Zelfs als je er voor de gein een jasje, rugzak en cover bij krijgt.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image