22.3 C
Nederland
donderdag 19 mei 2022

Wintertest

De winter staat voor de deur en daarom maken luchtige zomerhandschoenen plaats voor dikke en warme exemplaren. We testen vijf paar met prijzen tussen de € 100 en € 180 en constateren grote verschillen.

 

Waarop moet je letten?

Bij het kiezen van een paar winterhandschoenen let je vanzelfsprekend op bescherming. Harde protectie op de rug van de hand is te verkiezen boven zacht foam. Helaas maakt meer protectie een handschoen dikker en stug, dus kies een mooie balans. Een leren handpalm geeft goede grip op het stuur. Een binnenvoering moet de warmte goed vasthouden, maar ook goed ademen, omdat het anders al snel zweterig aanvoelt. Een dikke voering isoleert goed, maar maakt een handschoen stug en dat geeft minder gevoel. Een lange schacht houdt tocht buiten en het maakt daarbij niet uit of je de handschoen onder of boven de mouw draagt. Het is wat gedoe om handschoenen met dubbele sluitingen op de schacht aan te trekken, maar ze sluiten de kou wel het best buiten.

 

Onderhoud van leer en textiel

Handschoenen van textiel behandel je met een impregneermiddel dat de werking van het membraan niet verstoort. Maak leren handschoenen gedurende het seizoen minimaal één keer per jaar schoon met een zachte borstel en/of een vochtige doek. Vet de handschoenen daarna in met zuurvrij vet dat geschikt is voor een membraan. Dit verzorgt en impregneert het leer, zonder de poriën af te sluiten. Gebruik niet te veel vet, want dat beïnvloedt de werking van het membraan negatief.

 

Dane
Basic 3
Materiaal: buitenzijde rundleer, voering polyester, membraan Gore-Tex, isolatie polyester
Maten: XS tot en met 4XL
Adviesverkoopprijs: € 119
Verkrijgbaar: zie www.motoport.nl

Het huismerk van het Hollandse MotoPort heeft dezelfde nuchterheid die ons, laaglanders, typeert. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. De Basic 3 heeft – indachtig zijn naam – geen tierelantijnen. Dit zijn recht-door-zee-handschoenen. Op het gebied van protectie komen ze in dit gezelschap tekort. Met een paar stukjes dubbel leer op duimen en handmuizen is het wel gedaan. Voor de zichtbaarheid brengt Dane 3M-reflexbiezen aan. MotoPort strooit bij dit paar niet met malle fratsen, maar wel kwistig met isolatiemateriaal. De handschoenen zijn daardoor warm genoeg, maar door de dikke laag isolatie ook erg stijf en stug. Het gripgevoel kan beter, maar over de waterdichtheid hebben we niet te klagen. Wel blijven de handschoenen aan de buitenzijde lang vochtig na een regenbui. Dane kiest als enige voor een rits om de schacht dicht te doen, de rest kiest voor velcron.

 

MOTO73 22/2018

Wil je weten hoe de andere winterhandschoenen uit de test komen? En welk paar als het prettigst wordt ervaren? Je leest het in MOTO73 22/2018! Koop het nummer hier online of in de winkel.

Foto: Jacco van de Kuilen
Tekst: Ad van de Wiel 

 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen