13 C
Nederland
zondag 3 juli 2022

Yamaha opent Yamaha Europe Collection Hall

Om het erfgoed in Europa te behouden, heeft Yamaha Motor Europe in Amsterdam (Schiphol-Rijk) de Yamaha Motor Collection Hall geopend. Helden uit de racerij, het management van Yamaha Motor Europe, autojournalisten en sleutelfiguren uit de motorwereld waren op 25 september jl. aanwezig ter gelegenheid van de officiële opening van de Yamaha Motor Collection Hall, met daarin een zeer complete collectie historischer Yamaha’s.

De collectie markeert de inspanningen van Yamaha Motor Europe om zowel de race- als productiegeschiedenis van het merk te bewaren, met een breed spectrum aan belangrijke machines van 1961 tot heden. Naast veel historisch straatmotoren is er een indrukwekkende selectie van legendarische racemachines aanwezig, die stammen uit de begindagen van Dakar tot de laatste circuitmotoren uit het Grand Prix-kampioenschap.

Stephan Peterhansels Dakar-winnende Yamaha YZE750 uit 1991 is te zien naast de YZF-R1 die het 2009 World Superbike Championship domineerde. Motorcrossfans kunnen genieten van vele legendarische racemachines, waaronder Stefan Everts 2006 MX-wereldkampioenschapsmotor Yamaha YZ450F. De evolutie van die machine bracht Adrien Van Beveren in 2015 de overwinning tijdens de l’Enduropale du Touquet.

De Yamaha Motor Europe Collection geeft ook een uniek inzicht in de ontwikkeling van Yamaha, met het MT-03-concept uit 2007. Maar ook andere iconen uit het verleden, zoals de 1961 Yamaha MF1, 1969 YL1 en de 1968 YAS1. Voeg daar de uit 1986 stammende XJ650 Turbo aan toe en de collectie is echt een feest voor de motorliefhebber.     

Tijdens de officiële opening waren volop legendes uit de on- en off-road geschiedenis van Yamaha aanwezig, waaronder Giacomo Agostini, Christian Sarron, Stephan Peterhansel en Stefan Everts. Maar ook Lin Jarvis, de huidige manager van het YART Yamaha EAC Team en Ferry Brouwer, oprichter van Yamaha Classic Racing Team.  

De Yamaha Motor Europe Collection Hall is niet geopend voor het publiek. Motoren uit de collectie reizen door Europa en zijn te zien op verschillende shows en evenementen die worden georganiseerd door nationale Yamaha Motor importeurs.

Jan Kruithof
Rijdt al heel lang motor. Is niet zo geïnteresseerd in de motor zelf, maar wel in wat-ie kan. Sterke voorkeur voor allroads, maar hypernakeds zijn ook niet te versmaden. En natuurlijk classics vanwege de techniek én de aaibaarheid. Rijdt zo'n 40.000 km per jaar. Heeft drie motoren, waarvan één woon-werk. Bezit zelf geen auto.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen