13 C
Nederland
woensdag 29 juni 2022

Razgatlioğlu nieuwe teammaat MVDM

De transfermarkt in het WK Superbike draait op volle toeren. Het volgende nieuws is dat Toprak Razgatlioğlu zijn overstap maakt naar het Pata Yamaha Team, waar ook Michael van der Mark voor uitkomt in het WorldSBK. De Turkse coureur neemt daarmee het stoeltje van de vertrekkende Alex Lowes over.

Al een paar weken ging het gerucht dat Razgatlioğlu Kawasaki de rug toe had gekeerd en op weg was naar Yamaha. Zeker nadat hij door Kawasaki wel naar Japan was gevlogen om samen met Jonathan Rea en Leon Haslam de 8 uren van Suzuka te rijden, en het team hem vervolgens na de trainingen aan de kant liet staan. De jonge Turk zou wel snel zijn – zijn trainingstijden waren sneller dan die van Haslam – maar wellicht te wild voor een acht uur durende race waarbij absolute snelheid niet de topprioriteit is. Al communiceerde Kawasaki enkel dat zijn lengte hem ongeschikt maakte naast teamgenoten Rea en Haslam, die wel een vergelijkbaar fysiek hebben.

Razgatlioğlu’s mentor en manager Kenan Sofuoglu zou daarop woedend op zijn oude werkgever Kawasaki geworden zijn en kort na de 8 Uren werd Sofuoglu in Turkije dan ook al gespot met marketingmensen van Yamaha Turkije. De deal die vandaag officieel werd, leek dus allang beklonken; Toprak Razgatlioğlu ging per 2020 naar Yamaha. Of dat Pata Yamaha, GRT Yamaha of Ten Kate Racing Yamaha werd, bleef tot vandaag onduidelijk.

In 2020 gaat Razgatlioğlu dus een nieuwe uitdaging in bij het Pata Yamaha-team.

Toprak – zoals de Turk met de lange achternaam meestal kortweg genoemd wordt – maakte in eerdere jaren al furore in het WorldSSP, het Europese Superstock 600 kampioenschap en zeker in het Superstock 1000. Vorig jaar startte hij zijn carrière in het WorldSBK in dienst van het Kawasaki Puccetti Racing-team. In dat jaar bewees hij op Donington Park mee te kunnen met de grote namen nadat hij Jonathan Rea achter zich wist te houden in de laatste ronde.

Toprak Razgatlioglu, voor zijn nieuwe teamgenoot Michael van der Mark voor 2020, op Donington Park eerder dit jaar.

Zodoende zou hem, naar verluidt, het zitje naast diezelfde Rea beloofd zijn, tot dit op het allerlaatste moment toch naar regerend BSB-kampioen (met Kawasaki) Leon Haslam ging. In het fabrieksteam of niet, bewees de Turk dit jaar zijn waarde. Zeker op het Franse Magny-Cours was hij afgelopen weekeinde oppermachtig, waarna hij zaterdag voor de eerste – en zondag meteen de tweede – keer op de hoogste trap van het podium mocht stappen!

In 2020 gaat Razgatlioğlu dus een nieuwe uitdaging in bij het Pata Yamaha-team. Een dubbele uitdaging misschien zelfs wel, aangezien Toprak het nu met ander materiaal en een ander team zal moeten doen. Een driedubbele wellicht zelfs, als je ook rekening houdt met het feit dat de Turk nu een sterke teamgenoot naast zich in de box krijgt, iets wat hij voorheen moest missen.

Toprak Razgatlioğlu Magny Cours France 2Snap GeeBee Images WSBK

Foto’s: WorldSBK en 2snap

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen