woensdag 24 april 2024

Yamaha start batterijwisselbedrijf in Europa

Elektrische motorfietsen hebben moeite om net zo populair te worden als elektrische auto’s, en dit komt voornamelijk door twee belangrijke problemen: de energiedichtheid van batterijen en zorgen over een beperkte actieradius. Deze factoren hebben geleid tot aarzeling bij motorrijders om over te stappen op elektrische motorfietsen.

Een mogelijke oplossing voor deze problemen is het gebruik van verwisselbare batterijen. Hierdoor kunnen rijders snel hun lege batterij vervangen door een volle, waardoor de actieradius wordt vergroot zonder lange laadtijden. Maar, voordat dit haalbaar is, moet er eerst een betrouwbare infrastructuur worden opgezet.

Yamaha’s inzet voor verandering

Yamaha Motor is vastbesloten om deze situatie aan te pakken en heeft zich aangesloten bij zowel het Japanse Gachaco-batterijwisselbedrijf als het Europese Swappable Batteries Motorcycle Consortium (SBMC). Onlangs kondigde Yamaha aan dat ze een nieuw bedrijf genaamd Enyring oprichten in Europa.

Enyring zal zich richten op het aanbieden van batterijwisseldiensten voor compacte stedelijke elektrische voertuigen via abonnementsmodellen. Dit betekent dat gebruikers toegang krijgen tot verwisselbare batterijen en abonnementsdiensten, wat hen in staat stelt om zorgeloos te genieten van hun elektrische voertuigen.

De rol van Enyring en de plannen voor de toekomst

Enyring zal nauw samenwerken met andere toonaangevende Europese partijen op het gebied van recycling. Dit stelt hen in staat om gebruikte batterijen te hergebruiken en een gesloten systeem te creëren dat vertrouwt op gerecyclede materialen als waardevolle bronnen voor toekomstige productie.

Het hoofdkantoor van Enyring wordt gevestigd in Berlijn, Duitsland. Hoewel de officiële oprichting heeft plaatsgevonden in december 2023, verwacht Yamaha pas in de eerste helft van 2025 met de activiteiten te kunnen starten. Er zijn ook plannen om uit te breiden naar Amsterdam en mogelijk andere locaties in de toekomst.

Focus op compacte stedelijke elektrische voertuigen

Enyring zal zich voornamelijk richten op compacte stedelijke elektrische voertuigen met lage snelheid, zoals e-bikes. Verwisselbare batterijstations zullen worden geïnstalleerd in steden waar het bedrijf actief is, waardoor abonnees gemakkelijk kunnen stoppen, hun batterijen kunnen wisselen en vervolgens weer verder kunnen rijden.

Het is nog onduidelijk of Enyring vergelijkbare diensten zal aanbieden voor andere elektrische voertuigen met lage snelheid, zoals de Yamaha NEO’s. Echter, het gebruik van verwisselbare batterijen zou zeker voordelen bieden voor vergelijkbare stedelijke pendelvoertuigen zoals de Yamaha E01.

De keuze voor Berlijn en Amsterdam

Het is logisch dat Enyring heeft gekozen voor Berlijn en Amsterdam als vestigingsplekken. Beide steden staan bekend om hun populariteit en wijdverbreid gebruik van e-bikes. Dit maakt ze ideale locaties om te beginnen met het aanbieden van batterijwisseldiensten en het opzetten van een infrastructuur die elektrische mobiliteit ondersteunt.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen