vrijdag 3 februari 2023

Zeven dingen die elke motorrijder gedaan móet hebben

Heel erg hard rechtdoor rijden, een circuitdag boeken en voor de gelegenheid de decibelkiller weer installeren. Dat kennen we allemaal wel. Er zijn juist nog veel meer dingen die veel motorrijders op hun bucketlist hebben staan. Wij kunnen het weten, want in de rubriek Try Before You Die in MOTOR Magazine deden we al behoorlijk wat ervaring op. Wie nóg meer inspiratie nodig heeft, hierbij nog zeven dingen die elke motorrijder gedaan móet hebben.

Isle of man TT

Als je jezelf betrapt steeds maar weer te kijken naar onboard-filmpjes en door amateurs geschoten beelden van de Isle of Man TT, wordt het misschien zo langzamerhand wel eens tijd om de straatrace in het echt te gaan zien. En waarom ook niet eigenlijk? Zo ver is het nou ook weer niet. Toch heeft het wel iets meer om handen dan een dagje Assen. En kost het ook iets meer. Minimaal zo’n €1200 voor een paar dagen. Reizen doe je per motor natuurlijk. Via Calais per boot naar het Engelse vaste land, langs Londen naar het Westen en weer per boot naar Isle of Man. Het vergt behoorlijk wat organisatietalent dus kan het lonen om een toerorganisator in te schakelen.

Doe een extreem slechte investering

Die twee koplampen staren je al weken aan bij de dealer. Waarom zou je het niet doen? In termen van investering is het eigenlijk echt een heel slecht idee. Hij is veel te duur en op de dag na aankoop al een derde minder waard. Maar is dat oude beestje in de garage niet onderhand aan vervanging of extra gezelschap toe? Tegen het advies van je wederhelft in koop je die droommotor gewoon lekker wel. Je hebt ervoor gespaard. Je verdient het!

Een ‘knee down’

Het begint voor velen met ‘achtjes’ tijdens de rijlessen en wordt doorgeoefend als je eenmaal wat meer ervaring hebt. Het plat door de bocht gaan is één van de dingen die motorrijden juist zo leuk maakt. De volgende uitdaging? Een ‘knee-down’! Het maakt je geen mindere motorrijder als je dit niet beheerst, maar is nogmaals wel heel gaaf. En dé manier om van die ‘chickenstrips’ op je banden af te komen. Natuurlijk hoeft dit geen Marquez-achtige proporties aan te nemen en uitgevoerd te worden in een lean angle van ruim 60 graden, maar je kunt vast wel iets beters dan onderstaand. Tip: oefenen op een rotonde.

 

Tja, zo kun je ook een ‘knee down’ doen..

Geplaatst door MOTOR.nl op woensdag 15 februari 2017

Ga eens naar een andere beurs

Natuurlijk is de MOTORbeurs leuk, ook dit jaar weer. Al is het maar om even langs te gaan bij de stands van MOTO73, MOTOR Magazine of Classic & Retro. Maar lijkt het niet elk jaar een beetje hetzelfde? Het echte motornieuws is dan allang gepresenteerd. Waar dan? Op de Intermot en de EICMA bijvoorbeeld. En daar kun je ook heen. Een treinkaartje of de benzinekosten naar de MOTORbeurs is al snel de helft van wat een vliegticket naar Milaan tegenwoordig kost als je slim (en op tijd) boekt. Nog niet overtuigd? Zie hier en hier.

Daytona Bike Week

Een motorfeestje, ‘The American Way’. Een soort ‘Spring break’ met motoren. Natuurlijk vooral Amerikaanse motoren, en het liefst customs. Dat geldt trouwens ook voor de vrouwen: heel Amerikaans, waar het één en ander aan verbouwd is. En dat levert leuke beelden op. Eén grote parade van het voorgaande. En dat een hele week. Al lijkt ons een dagje ook wel genoeg. Only in America!

Leer een wheelie maken

Koppeling in, lekker wat gas geven en plots die koppeling uit. Vervolgens spelen met het gas en je gewicht en voilà: de eerste wheelie. Met een dikke 1000 gewoon de gashendel in één keer opentrekken laat het voorwiel vaak ook het luchtruim kiezen. Maak eens een wheelie, gewoon omdat dat kan op een motor. Er veilig aan beginnen kan zoals in onderstaande video. Deze stunts allemaal niet uithalen en het uitsloverij en gevaarlijk vinden is ook begrijpelijk en siert de verstandige motorrijder. 

Maak een echte motorreis

Er is natuurlijk niets mis met het rijden van één van de maandelijkse TripTips uit MOTO73, maar wie de reisverhalen van Willem Laros en Hans Avontuur leest moet het reisverlangen wel voelen kriebelen. Dat kan haast niet anders. Neem nou het verhaal ‘Met een Kawasaki KLX150 van Kuala Lumpur naar Ermelo’ van Joost Overzee in de laatste MOTOR Magazine. Voor wie denkt dat alleen zij dit kunnen: je hebt het mis. Reis zelf! Neem zes weken vrij. Kies voor een sabbatical. Of stop helemaal met werken. Wat kan jou het schelen, er moet motor gereden worden. Boek een Amerika-reis of koop een enkeltje Azië en een tweedehands tweecilinder van een Thai. Onze testredacteur Eddie de Vries deed zoiets en valt de redactie nog steeds wekelijks lastig met verhalen over zijn reis per Royal Enfield door Nepal. Heerlijk toch.

Missen we iets in dit lijstje of heb je zomaar een opmerking? Laat het hieronder weten in de comments!

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen