Zijspan? Controleer de registratie!

Het RDW verzoekt eigenaren van zijspancombinaties om de registratie van het voertuig te controleren. Volgens Europese richtlijnen is het namelijk verplicht dat motorfietsen met een zijspan de voertuigcategorie L4e in het kentekenregister hebben. Veel spannen staan echter als L3e vermeld; de categorie voor gewone motoren, tweewielers.

Staat je motorfiets met zijspan fout geregistreerd? Dan kunnen je tot 1 juli 2016 de registratie in het kentekenregister laten aanpassen. Ook als een zijspan van de motorfiets is verwijderd en het voertuig nog niet met L3e-categorie geregistreerd staat moet de eigenaar de registratie aan laten passen. Dit is belangrijk omdat bij controles op de weg door de politie, verkeerde registratie gevolgen kan hebben. Het gaat hier om Europese regelgeving, dus ook in het buitenland kun je in de problemen komen.

Op rdw.nl is het mogelijk om na te kijken hoe een voertuig geregistreerd staat door het kenteken in te typen bij ‘voertuiggegevens raadplegen’. Trouwens, motorfietsen met een datum eerste toelating (DET) van vóór 30 april 2009 komen in aanmerking voor een gratis administratieve aanpassing van de registratie. Voorwaarde daarbij is wel dat er geen keuringsplichtige aanpassingen zijn uitgevoerd (zoals bijvoorbeeld een wijziging van de wielbasis).

Motorfietsen die vanaf 30 april 2009 zijn toegelaten en/of motoren waarbij wel keuringsplichtige aanpassingen zijn uitgevoerd, deze moet de voertuigeigenaar laten keuren bij het RDW Testcentrum in Lelystad.  Na goedkeuring van de motorfiets past de RDW de registratie aan. Aan deze keuring zijn wel kosten verbonden.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.