Zondagmorgenfilm: een Honda Cub slopen

Valt niet mee, zo’n Honda Cub slopen. Daar komt Charley Boorman – je weet wel, die met Ewan McGregor en een paar GS’en de wereld overging – ook achter wanneer hij er in de Zondagmorgenfilm alles aan doet hem stuk te maken.

Van de originele Mini verkocht men er ruim 5,5 miljoen, de Volkswagen Kever werd wereldwijd zelfs ruim 21,5 miljoen keer op kenteken gezet en van de Citroën 2CV werden er bijna vier miljoen verkocht. Iconische auto’s, stuk voor stuk. Toch zijn de verkoopaantallen van die drie bij elkaar opgeteld – we helpen je; 30.907.876 auto’s – te verwaarlozen tegenover de Honda Cub.

Mini, Kever en 2CV vs Honda Cub

De Honda Cub verwierf een reputatie onverwoestbaar te zijn.

Twee jaar geleden knalde Honda al door de barrière van 100 miljoen geproduceerde Honda Cub-modellen. In de tussentijd lanceerden de Japanners een compleet nieuwe Super Cub, dus dat aantal zal alleen maar toenemen.

De Honda Cub, Super Cub, C125, C50, C70, C90 en alle andere namen die het model over de jaren kreeg verwierf een reputatie onverwoestbaar te zijn. Voor een special van Discovery Channel over de beste motoren ooit gemaakt, was de jury unaniem dat geen motorfiets een grotere indruk gemaakt had dan Honda’s Cub. Waarmee ook meteen het onverwoestbare imago op de proef gesteld wordt.

Boorman – als klaarblijkelijke expert op het gebied van motoren een zwaar leven geven – werd ingelijfd om de kleine Honda het leven compleet zuur te maken. Mishandelen in het rijden, niet ontzien in het onderhoud, compleet overbelasten en als toppunt… Crashbestendigheid testen.

De video is inmiddels al vrij oud en veel bekeken. Toch, het beeld van die kleine brommer, die zich kranig weert tegen alles wat Boorman hem voor de voeten gooit; dat blijft goud. Eerder deze week plaatsten we op Facebook al onderstaande foto. Zodoende leek het ons het uitgelezen moment de Zondagmorgenfilm eens te wijden aan de motor die Honda maakte, maakt en gemaakt heeft.

Honda Super Cub

Foto’s: fabrikanten
Video: Discovery Channel

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Nick Enghardt, geboren op 14 december 1989. Druktemaker, techniek-nerd, liefhebber van oude motoren en een eindeloze bron van nutteloze (motor)feitjes. Werkt haast net zo lief aan zijn motoren als hij erop rijdt. Behalve dat Nicks motoren niet zelden stuk voor stuk stilstaan. Gelukkig maar dat hij MotorNL-testredacteur is en er dus altijd wel een nieuwe motor te testen valt.

Misschien vind je dit ook interessant?