maandag 27 mei 2024

Zwarte Cross 2023: een bewogen editie

De 25e editie van de Zwarte Cross kenmerkte zich door een geweldige sfeer en een soepel verlopen organisatie. Het festival in Lichtenvoorde, Lievelde en Vragender verwelkomde 237.500 bezoekers en kende gedurende vier dagen veel hoogtepunten, maar ook een ongeluk en een tijdelijke vermissing.

De vrijdag van deze Zwarte Cross-editie kreeg een donkere rand door een ongeluk bij een attractie met een valluik. Een bezoeker heeft hierbij letsel opgelopen en werd met de ambulance vervoerd naar het traumacentrum in Enschede. De attractie bleef de rest van het festival gesloten. Ten tijde van het verzenden van dit bericht kan de Feestfabriek nog geen update geven. Op zaterdag werd, na een aantal uren, een persoon teruggevonden nadat de Zwarte Cross haar bezoekers en volgers op social media had opgeroepen te helpen zoeken.

Documentaire ‘Zwarte Cross: Vaak Bu-J Te Bang’ vanaf nu te zien op Videoland

De uitbundige maar gemoedelijke sfeer kenmerkte ook dit jaar weer de Zwarte Cross. De bezoekers, artiesten en medewerkers uit alle windstreken en van alle leeftijden beleefden een weekend boordevol muziek, theater, cross, stunts en spektakel. Desondanks de beschreven incidenten verliep het evenement organisatorisch zeer soepel. De donderdag, traditiegetrouw voor de campinggasten, werd afgesloten met de ‘Night of the Nozems’, een avond vol stunts, motoren, spektakel en meezingers in de Megatent, ter ere van het 11-jarig jubileum van het festivaldrankje. Onder andere surprise act Lee Towers maakte van deze eerste avond een onvergetelijk feest. Het nieuwe Stadsplein, met een keur aan podia en winkels, werd op vrijdag feestelijk geopend door burgemeester Annette Bronsvoort en Zwarte Cross mede-eigenaar Ronnie Degen, bijgestaan door festivalgangers op leeftijd uit de samenwerking met zorginstelling Marga Klompé en dragqueens van Gaycafe de Kast.

De Londense topact Bastille bracht vrijdagavond een enorm publiek bij het Hoofdpodium in vervoering. Zaterdag lieten The Opposites de festivalwei kolken en verzorgde Wolfmother na hun show op het Hoofdpodium een verrassingsoptreden voor 150 gelukkige rockers in Café Harder. Ook op het Stadsplein draaide de Nozem Tattooshop overuren: in tientallen lijven werd het logo geprikt. Literair Verhalencafé Het Ezelsoor verwelkomde onder andere schrijvers Marcel van Roosmalen en Lale Gül. Op zondag sloten de zingende stukadoors van Goldband het Hoofdpodium af. Vanavond zullen festivalbezoekers nog losgaan op onder andere Shantel & Bucovina Club Orkestar in de Megatent, EZG en Sefa op de Dansvloer en Keytown Sound op de Reggaeweide.

Ook voor liefhebbers van kleinere en intiemere optredens was er genoeg te zien en te horen. Zo danste Vincenzo Turiano van Introdans een ijzersterke mannelijke interpretatie van De Stervende Zwaan op de Theaterweide, begeleid door harpiste Lavinia Meijer en cellist Detmar Leertouwer. Op de crossbaan werd motorcross-topsport afgewisseld met de stoet ludieke praalwagens. Op vrijdag mochten in de Calimero-klasse crossers Jay Groeneveld, Marcio van de Laars en Madden Visser de eerste, tweede en derde prijs in ontvangst nemen. In de 125 cc-klasse was de top 3: Damien Knuiman, Roan Tolsma en Senna van Voorste. ’s Zaterdags werd de eerste prijs in de 250 cc-klasse gewonnen door Kay Karssemakers, gevolgd door Boris Blanken en Kjeld Stuurman. In de 500 cc-klasse kwamen Henry Jacobi (DE), Mathys Boisramé (FR) en Noah Ludwig (DE) als winnaars uit de bus. In de nieuwe Ladiesklasse won zondag Lotte van Drunen, gevolgd door Malou Jakobsen (DE) en Lucy Barker (GB). In de 85CC werd de top drie: Dex Kooiker, Dean Gregoire en Timo Heuver.

Het weekend trakteerde de bezoekers op een paar verfrissende buitjes maar overwegend kon er worden genoten van nagenoeg perfect festivalweer. In totaal werd de Zwarte Cross 2023 door 237.500 festivalgangers bezocht. Onder hen was voormalig festivaldirectrice Tante Rikie (die in de harten van bezoekers altijd de onvervangbare geestelijk leider van de Zwarte Cross zal blijven): zij beleefde dit jaar voor het eerst de Zwarte Cross als bezoeker.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen