donderdag 18 april 2024

Zwitserland heft 67 jaar na Le Mans-ramp verbod circuitracen op

Zwitserland is een prachtig bergachtig land gelegen tussen Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Italië. Maar in tegenstelling tot zijn buren heeft Zwitserland het racen en de motorsport in het algemeen altijd in een negatief daglicht geplaatst. Want terwijl de vier omringende landen elk jaar verschillende motorsport evenementen organiseren, is circuitracen in Zwitserland sinds 1955 verboden.

Waarom coureurs altijd zo snel mogelijk weer op de motor willen zitten

In 1955 kwamen Mercedes-coureur Pierre Levegh en 84 toeschouwers om het leven en minstens 120 anderen raakten gewond tijdens de 24 uur van Le Mans in 1955. De ramp zou de geschiedenis ingaan als het ergste race-ongeluk ooit. In de nasleep ervan trad Zwitserland snel en resoluut op en verbood het racen voor de nabije toekomst. Toch zijn er pogingen geweest om het racen terug te brengen naar Zwitserland. Zo haalde de volledig elektrische Formule E-serie de Zwitserse regering over om het specifieke verbod op elektrische voertuigen in 2015 op te heffen, wat resulteerde in een demonstratie van Formule E-voertuigen in de straten van Genève en een volwaardige Formule E-race in Zürich in 2018.

Fast forward naar 2022, wanneer de Transportcommissie van de Nationale Raad toestemming geeft voor een wijziging van de Wegenverkeerswet. Dit betekent dat het voorstel van de Commissie om het raceverbod op te heffen, is goedgekeurd. De Nationale Raad heeft hier in het voorjaar mee ingestemd en de Raad van Staten heeft er eind mei 2022 over besloten. Beide Kamers stemden voor opheffing van het verbod, waarmee het statuut ongedaan werd gemaakt. Het meest overtuigende punt was dat de veiligheid van voertuigen en circuits in 67 jaar enorm is verbeterd en nog steeds verbetert, wat betekent dat racen veel veiliger is dan decennia geleden.

Hoewel dit zeker goed nieuws is voor motorsportliefhebbers in Zwitserland, zullen er voorlopig nog geen raceactiviteiten plaatsvinden. In een land waar racen al meer dan een halve eeuw verboden is, bestaan er natuurlijk nog geen volwaardige racefaciliteiten. Het kan dan ook wel even duren voordat populaire raceseries als MotoGP, WSBK en Formule 1 Zwitserland in hun racekalender opnemen. Het Zwitserse Supermoto-kampioenschap, dat voorheen in verschillende Europese landen werd georganiseerd, zal mogelijk wel in Zwitserland worden gehouden.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen