Zwitserland wil motorrijders weren op populaire wegen

Een Zwitsers parlementslid wil in navolging van Oostenrijk een verbod op zogenaamde lawaaierige motorfietsen invoeren. De stap komt slechts een paar weken nadat Oostenrijk een verbod heeft ingesteld op het rijden met luidruchtige motorfietsen op bepaalde wegen in de regio Tirol. Het wetsvoorstel komt voor rekening van Gabriela Suter van de sociaal-democratische partij van Zwitserland. Zij stelt voor motorfietsen die meer dan 95dB produceren te verbieden om in of door Zwitserland te rijden.

Over het wetsvoorstel zegt ze:

‘Tirol heeft ons op het juiste spoor gezet. Daar werden motorfietsen die 95 decibel of meer produceerden vanaf 10 juni 2020 geweerd op populaire routes. Vooral in zomerweekenden is het motorverkeer door het optrekken, remmen en de hoge snelheden waarmee wordt gereden, een hinderpaal voor de rust in de Alpen.’

‘Ook in Zwitserland zijn rumoerige motoren een grote ergernis, vooral op populaire bergpassen in de Vooralpen en de Alpen, maar ook op het Zwitsers plateau. Het lawaai heeft een overmatige invloed op mens en natuur. Verschillende voorstellen in het parlement zijn tot nu toe mislukt vanwege het argument dat de geluidsniveaus moeten voldoen aan de EU-richtlijnen om de overeenkomst inzake vervoer over land met de EU niet in gevaar te brengen. Aangezien het rijverbod in Tirol volgens de EU mogelijk is, zouden motorfietsen met een geluidsproductie van meer dan 95 dB ook in Zwitserland niet meer mogen rijden’.

Het wetsvoorstel werd uiteraard bekritiseerd door de Zwitserse motorgemeenschap. Een parlementslid, Walter Wobmann, centrale voorzitter van de Zwitserse Federatie van Motorrijders, roept motorrijders op te demonstreren tegen de plannen.

Hij zegt: ‘We moeten terugvechten. Iedereen die van motorrijden houdt, moet elkaar steunen, ongeacht politieke voorkeur. Ik zal in ieder geval uit alle macht knokken. Als we als een groep optrekken, kunnen we winnen. De volgende keer zal beslissend zijn! Je verliest pas echt als je niet vecht. Dat is een principe van mij.’

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?