donderdag 22 februari 2024

Zwitserland wil motorrijders weren op populaire wegen

Een Zwitsers parlementslid wil in navolging van Oostenrijk een verbod op zogenaamde lawaaierige motorfietsen invoeren. De stap komt slechts een paar weken nadat Oostenrijk een verbod heeft ingesteld op het rijden met luidruchtige motorfietsen op bepaalde wegen in de regio Tirol. Het wetsvoorstel komt voor rekening van Gabriela Suter van de sociaal-democratische partij van Zwitserland. Zij stelt voor motorfietsen die meer dan 95dB produceren te verbieden om in of door Zwitserland te rijden.

Over het wetsvoorstel zegt ze:

‘Tirol heeft ons op het juiste spoor gezet. Daar werden motorfietsen die 95 decibel of meer produceerden vanaf 10 juni 2020 geweerd op populaire routes. Vooral in zomerweekenden is het motorverkeer door het optrekken, remmen en de hoge snelheden waarmee wordt gereden, een hinderpaal voor de rust in de Alpen.’

‘Ook in Zwitserland zijn rumoerige motoren een grote ergernis, vooral op populaire bergpassen in de Vooralpen en de Alpen, maar ook op het Zwitsers plateau. Het lawaai heeft een overmatige invloed op mens en natuur. Verschillende voorstellen in het parlement zijn tot nu toe mislukt vanwege het argument dat de geluidsniveaus moeten voldoen aan de EU-richtlijnen om de overeenkomst inzake vervoer over land met de EU niet in gevaar te brengen. Aangezien het rijverbod in Tirol volgens de EU mogelijk is, zouden motorfietsen met een geluidsproductie van meer dan 95 dB ook in Zwitserland niet meer mogen rijden’.

Het wetsvoorstel werd uiteraard bekritiseerd door de Zwitserse motorgemeenschap. Een parlementslid, Walter Wobmann, centrale voorzitter van de Zwitserse Federatie van Motorrijders, roept motorrijders op te demonstreren tegen de plannen.

Hij zegt: ‘We moeten terugvechten. Iedereen die van motorrijden houdt, moet elkaar steunen, ongeacht politieke voorkeur. Ik zal in ieder geval uit alle macht knokken. Als we als een groep optrekken, kunnen we winnen. De volgende keer zal beslissend zijn! Je verliest pas echt als je niet vecht. Dat is een principe van mij.’

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

3 Reacties

 1. Als motard kan ik de mensen daar wel begrijpen. Zelfs als circuit en gelegenheidsrijder heb ik soms plaatsvervangende schaamte voor sommigen met open uitlaten of de Harleys die s nachts nog hele buurten uit hun bed zetten. Maar langs de andere kant heb ik ook begrip voor de demonstranten. Het is niet omdat een paar giftige appels daar hun manieren niet kunnen houden dat we met zijn allen over dezelfde balk moeten gesmeten worden.

 2. Boxerjo,
  Als de motorrijders met hun motoren zoveel lawaai maken is dat zeker een probleem en dat is nergens voor nodig.
  Denk er eens over na, dat de horeca deze zelfde lawaai makers zal missen door minder inkomsten.
  Zoals hotels, pensions, cafe’s, campings en terrassen zien motorrijders graag komen die laten daar heel veel geld achter !

 3. naar mijn idee ga je op de motor genieten van de vrijheid en het plezier.
  ik kan mij niet voorstellen de combinatie van plezier en zoveel lawaai dat dit een geslaagde combi is.
  ik rijd zelf ook motor en rij weleens achter zo`n ploffer, je word er knettergek van.
  dit word misschien een ingreep naar normaal, zou fijn zijn
  dan hoeven de leuke dijken ook niet afgesloten bij normaal gedrag.

Reacties zijn gesloten.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen