De magische Citadel van Namen – Terugblik

Met drie keer Lommel achter elkaar kregen de MXGP-rijders het flink voor de kiezen. Eén keer Lommel is namelijk al slopend, twee keer haast onmenselijk en drie keer… Ja, zeg het maar. Toch is het Stedelijk Motorcrossterrein Lommel nog altijd een vrij gewoon circuit als je het vergelijkt met de beruchte Waalse Citadel van Namen, waar ooit de beste crossers ter wereld zich verzamelden. Boomwortels, angstaanjagende afsprongen, haast onneembare hellingen en vroeger zelfs een klinkerweg waar na afloop het rubber op lag alsof er net een motorrace was verreden. Plus natuurlijk de esplanade. Van bovenstaande foto, waar we inzoomen ...
Met drie keer Lommel achter elkaar kregen de MXGP-rijders het flink voor de kiezen. Eén keer Lommel is namelijk al slopend, twee keer haast onmenselijk en drie keer… Ja, zeg het maar. Toch is het Stedelijk Motorcrossterrein Lommel nog altijd een vrij gewoon circuit als je het vergelijkt met de beruchte Waalse Citadel van Namen, waar ooit de beste crossers ter wereld zich verzamelden. Boomwortels, angstaanjagende afsprongen, haast onneembare hellingen en vroeger zelfs een klinkerweg waar na afloop het rubber op lag alsof er net een motorrace was verreden. Plus natuurlijk de esplanade. Van bovenstaande foto, waar we inzoomen op Stefan Everts met startnummer 72, druipt de weemoed haast af. Prachtig weer, Belgische frieten, Jupiler, heel veel grote namen uit de motorcross én vooral publiek, heel veel publiek. Mooi was dit tijd! Burgemeester Nice was ooit sneller dan Hartog Foto-info FotograafJan BoerPublicatieMOTO73Jaar2003OnderwerpGrand Prix van Namur, België Wetenswaardigheid Nadat er in 2007 voor het laatst een GP motorcross plaatsvond in Namen, ging de plaatselijke gemeente op zoek naar een ander topsportevenement dat op de Citadel kon plaatsvinden. Liefst iets milieuvriendelijker en zo viel de keuze op veldrijden. Zondag 20 december 2020 vindt alweer de twaalfde editie plaats van de 'Cyclocross de la Citadelle de Namur'. Vorig jaar won Mathieu van der Poel er, iemand die ook meer dan een beetje handig is met een crossmotor. Is de cirkel toch nog een beetje rond.

Doorgaan met lezen?

Om verder te lezen heb je een abonnement nodig. Heb je die al? Dan kun je hier inloggen.

Wil je graag toegang? Kies dan één van onze abonnementen, dat kan al vanaf €2,50 per maand.

MotorNL Digitaal vanaf €2,50 per maand

Alle artikelen uit MOTO73 en Promotor lees je iedere dag vers online via onze Premium artikelen en bladerbare PDF magazines.

Of maak een keuze uit één van onze magazine abonnementen inclusief Digitaal Premium vanaf €4,-

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Misschien vind je dit ook interessant?