Itchy Boots: Een geoloog op de motor

Toen ik in 2010 afstudeerde aan de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht had ik er geen flauw benul van dat ik tien jaar later fulltime met de motor de wereld over zou reizen. Ook al werk ik allang niet meer als exploratiegeoloog op zoek naar nikkel, zilver, lood, zink of goud – de fascinatie voor het onderwerp is nooit minder geworden. Nu is Zuid-Afrika, behalve een fantastisch land voor de offroadfanaat, met duizenden kilometers aan onverharde zand-, grind- en modderwegen, ook een paradijs voor geologen. Itchy Boots: Zonder kentekenplaat in Zuid-Amerika Dit land is ontzettend rijk aan diamanten, chroom, mangaan en ...
Toen ik in 2010 afstudeerde aan de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht had ik er geen flauw benul van dat ik tien jaar later fulltime met de motor de wereld over zou reizen. Ook al werk ik allang niet meer als exploratiegeoloog op zoek naar nikkel, zilver, lood, zink of goud – de fascinatie voor het onderwerp is nooit minder geworden. Nu is Zuid-Afrika, behalve een fantastisch land voor de offroadfanaat, met duizenden kilometers aan onverharde zand-, grind- en modderwegen, ook een paradijs voor geologen. Itchy Boots: Zonder kentekenplaat in Zuid-Amerika Dit land is ontzettend rijk aan diamanten, chroom, mangaan en kolen; bijna de helft van alle goud gedolven op aarde komt er vandaan. Nu zie je daar als motorrijder natuurlijk verder vrij weinig van als je door dit land rijdt. Wat je wel gemakkelijk kunt bewonderen, is de grootste groene canyon ter wereld: de Blyde River Canyon. Deze, oorspronkelijk onderwater, canyon is ontstaan toen 200 miljoen jaar geleden het zuidelijk Supercontinent uit elkaar begon te drijven. Plaattektoniek zorgde ervoor dat Afrika, Zuid-Amerika, Antarctica, Madagaskar, India en Australië, die in die tijd aan elkaar vastzaten in het Supercontinent ‘Gondwana’, uit elkaar braken. Soms fantaseer ik erover dat ik in die tijd over de wereld reed op de motor. Wat een gigantische afstanden zou je toen hebben kunnen rijden zonder je motor te hoeven verschepen over de oceanen. Geen grenzen, geen visa’s, geen carnet-de-passage. In een wereld waarin reizen op dit moment zo moeilijk is, fantaseer ik graag over Gondwana…

Doorgaan met lezen?

Om verder te lezen heb je een abonnement nodig. Heb je die al? Dan kun je hier inloggen.

Wil je graag toegang? Kies dan één van onze abonnementen, dat kan al vanaf €2,50 per maand.

MotorNL Digitaal vanaf €2,50 per maand

Alle artikelen uit MOTO73 en Promotor lees je iedere dag vers online via onze Premium artikelen en bladerbare PDF magazines.

Of maak een keuze uit één van onze magazine abonnementen inclusief Digitaal Premium vanaf €4,-

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Misschien vind je dit ook interessant?