dinsdag 27 februari 2024

Itchy Boots: Een geoloog op de motor

Toen ik in 2010 afstudeerde aan de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht had ik er geen flauw benul van dat ik tien jaar later fulltime met de motor de wereld over zou reizen. Ook al werk ik allang niet meer als exploratiegeoloog op zoek naar nikkel, zilver, lood, zink of goud – de fascinatie voor het onderwerp is nooit minder geworden. Nu is Zuid-Afrika, behalve een fantastisch land voor de offroadfanaat, met duizenden kilometers aan onverharde zand-, grind- en modderwegen, ook een paradijs voor geologen.

Itchy Boots: Zonder kentekenplaat in Zuid-Amerika

Dit land is ontzettend rijk aan diamanten, chroom, mangaan en kolen; bijna de helft van alle goud gedolven op aarde komt er vandaan. Nu zie je daar als motorrijder natuurlijk verder vrij weinig van als je door dit land rijdt. Wat je wel gemakkelijk kunt bewonderen, is de grootste groene canyon ter wereld: de Blyde River Canyon. Deze, oorspronkelijk onderwater, canyon is ontstaan toen 200 miljoen jaar geleden het zuidelijk Supercontinent uit elkaar begon te drijven. Plaattektoniek zorgde ervoor dat Afrika, Zuid-Amerika, Antarctica, Madagaskar, India en Australië, die in die tijd aan elkaar vastzaten in het Supercontinent ‘Gondwana’, uit elkaar braken. Soms fantaseer ik erover dat ik in die tijd over de wereld reed op de motor. Wat een gigantische afstanden zou je toen hebben kunnen rijden zonder je motor te hoeven verschepen over de oceanen. Geen grenzen, geen visa’s, geen carnet-de-passage. In een wereld waarin reizen op dit moment zo moeilijk is, fantaseer ik graag over Gondwana…

Itchy Boots

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen