dinsdag 18 juni 2024

Sportweekeinde: De kwalificatie van Sepang anders bekeken

Elke maandag bespreekt Marien wat hem opviel in het afgelopen sportweekeinde. Verwacht geen raceverslagen, maar wel een andere kijk op de actualiteit.

Een kwalificatie die spannender is dan de race. In het WK Superbike en het WK MX2 zagen we het dit jaar iets te vaak als je het mij vraagt, in de MotoGP gelukkig amper. Behalve afgelopen zaterdag op Sepang! Man, wat zonde dat Marc Marquez crashte.  Natuurlijk omdat het altijd zuigt wanneer iemand zo hard valt, maar vooral omdat we zo geen verdere inkijk kregen in 2020. Want dat was het duel met Fabio Quartararo, ook was Fabio verre van fit na zijn klapper een week eerder op Phillip Island.

Eigen val

Zoals zo vaak probeerde Marquez zijn tegenstander in de val te lokken, ditmaal door constant achter Quartararo te blijven, zelfs toen de Fransman bijna stilstond. Alleen dat ‘lokken’ ging dit keer even helemaal mis… Met als resultaat dat er zelfs voor Marquez geen redden meer aan was. Een ongezellig harde klap.

Dat het juist in duel met Quartararo zo misging, is logisch. Dit wordt namelijk de grote uitdager van Marquez voor volgend jaar, zeker met de fantastische hulp die Fabio krijgt van Wilco Zeelenberg en Torleif Hartelman. Het is dan ook de verklaring voor de vreugde bij Quartararo nadat hij pole pakte. Hij had Marquez in z’n eigen val laten trappen en dat kunnen er niet zoveel.

Zelfvertrouwen

Dat Marquez er na de kwalificatie van alles aan deed om zijn verlies te verbergen, is voor mij dé bevestiging dat hij afgelopen zaterdag maar één doel had. Hij wilde voor Quartararo eindigen want die reed op vrijdag en zaterdag zo sterk dat hij per ronde meer zelfvertrouwen kreeg en dat is iets dat Marquez kosten wat kost zien te voorkomen.

Het draaide daarom voor hem helemaal niet meer om de pole, hij moest en zou Quartararo verslaan.

Timing

Valentino Rossi, ooit de meester in dit soort spelletjes, zag wat er gebeurde tussen zijn Franse merkgenoot en zijn aardsrivaal en greep direct zijn kans door in de persconferentie te roepen dat volgens hem Quartararo volgend jaar wereldkampioen kan worden. Vanuit het Quartararo-kamp kon die timing niet beter.

En over goede timing gesproken. Op Sepang liet Yamaha weten dat Fabio (en ook zijn teamgenoot Franco Morbidelli) vanaf volgend jaar een zogeheten A-spec Yamaha krijgen. Dat wil dus zeggen dezelfde Yamaha als Valentino Rossi en Maverick Viñales en – nog veel belangrijker –dezelfde updates op hetzelfde moment.

In het hoofd van Marquez

Daarmee maakt Yamaha het zichzelf zeker niet gemakkelijk want dat wil dus zeggen dat ze alle updates keer vier moeten produceren. Later zal blijken of ze daarmee het risico lopen niet snel genoeg te kunnen inspringen op de actualiteit. Voorlopig zie ik het echter als heel goed nieuws. Met deze A-spec lijkt het mij namelijk zeer onwaarschijnlijk dat we van Quartararo nog een keer een terugval gaan zien als die in de race op Sepang.

Ondanks die tegenvallende wedstrijd is het Quartararo overduidelijk gelukt ‘in het hoofd van Marquez te komen’ en dat is in mijn ogen een nog veel knappere prestatie dan de zes podiums en vijf poles die hij dit jaar als debutant in de MotoGP pakte.

Collin Veijer

Het is amper niet te geloven dat hij vorig jaar nog in de Moto2 reed bij Speed Up. Hetzelfde Speed Up waar nu een andere Fabio (Di Giannantonio) én Collin Veijer heel hard werken om de volgende Quartararo te worden. Toeval of niet, die laatste twee spelen een hoofdrol in de komende MOTO73 (vanaf donderdag in de winkel). Een verhaal dat je niet wilt missen!

Net zoals de MotoGP-titelstrijd in 2020.

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment spelen motoren een grote rol in zijn leven en die rol is als hoofdredacteur alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen