20.8 C
Nederland
maandag 23 mei 2022

Stel je vraag: Vleugels in de MotoGP

Zo nu en dan krijgen we hier op de redactie vragen van lezers. Omdat het vaak leuke onderwerpen zijn gaan we in deze rubriek een aantal van deze vragen beantwoorden. De vraag die we nu behandelen gaat over de vleugels op de kuip van GP-motoren.

De vleugels aan de voorkant van de MotoGP-machines lijken elke wedstrijd wel groter te worden. Ik snap dat ze erop zitten om meer druk op het voorwiel te creëren, maar druk je daardoor in de bocht je eigen voorwiel niet onderuit?

Qua grootte moeten ze binnen het breedste gedeelte van de motor blijven, dus meer dan dat kunnen ze niet groeien. De vleugels ondervinden weerstand en die duwen de voorkant van de motor in de richting van het voorwiel. Als de motor rechtop staat is dat inderdaad naar beneden, maar als de motor in de bocht onder hellingshoek ligt, verandert de kracht van richting en komt er een meer zijwaartse component vrij. Die heeft de neiging om het voorwiel onderuit te drukken. Door het lichaam ver naast de motor te hangen kan de machine relatief rechtop blijven en blijft de kracht van de vleugels meer naar beneden drukken. Daarbij is de snelheid in bochten iets lager dan op rechte stukken en dan neemt de invloed van de vleugels af. Maar heel lang hoef je niet meer over deze theorie na te denken, de vleugels zijn vanaf volgend seizoen verboden.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen