Van wereldkampioen naar monteur

Kijk hem staan daar. Jan de Vries, onze eerste wereldkampioen wegrace ooit en op deze foto net voor de tweede keer de allerbeste van de hele wereld in de 50cc-klasse. Wat hier echter nog bijna niemand weet, is dat z’n carrière er dan bijna op zit. Na de Zweedse GP wordt het 50cc-seizoen afgesloten op Jarama in Spanje en daarna is het vanuit het niets mooi geweest voor De Vries.

Jaren later vertelt Jan daar indrukwekkend over in Classic & Retro: ‘In 1971 werd ik wereldkampioen, in 1972 net niet, al reed ik toen op mijn hardst. Toen Angel Nieto in 1973 niet meedeed aan de 50cc, was ik halverwege het seizoen al wereldkampioen. Dat had niet zo veel waarde, het stelde namelijk niet zo veel voor. Natuurlijk stond ik met mijn kwaliteiten en de snelle Kreidler op het podium. Ik wilde bovendien niet als eenmansteam doorgaan. Met het Van Veen-team was het gezellig, maar die gasten moesten vanaf 1973 aan het OCR-project werken. Ik moet ook eerlijk bekennen dat het overlijden van Jarno Saarinen meetelde bij de beslissing om te stoppen. Dat heeft heel veel indruk op me gemaakt.’

Het was volgens De Vries dan ook echt niet dat hij zomaar ineens stopte: ‘Ik won de laatste GP van Madrid en stopte. Zo simpel was het. Er viel voor mij ook maar een klein gedeelte af, want het sleutelen bleef.’ Dat sleutelen deed hij opvallend genoeg ook voor Angel Nieto, ooit zijn grootste concurrent. Wat dat betreft is de samenwerking tussen Valentino Rossi en Jorge Lorenzo dus helemaal niet zo uniek.

Wetenswaardigheid

Jan de Vries won nooit de Dutch TT, al was hij daar in 1972 wel heel dicht bij. Zijn Kreidler was sneller, maar Angel Nieto reed ongelooflijk goed die dag. Toch sloeg De Vries de laatste ronde een gaatje, tot het vermogen er langzaam uit ging en Nieto alsnog terug kon komen en won. ‘In de pitstraat voelde ik dat er nog amper compressie in zat. Er bleek een puntje van de zuigerveer afgebroken. Dat heb ik niet eerder verteld, omdat ik me niet achter pech wil verschuilen’, aldus Jan de Vries in Classic & Retro.

Fotograaf:       Onbekend – vermoedelijk Jan Heese
Tekst: Marien Cahuzak

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Visueel ingestelde allround creative die sinds 2014 actief is in de motorbranche. Brengt voor MotorNL offline en online samen.