donderdag 3 oktober 2024

MrGPS: Hoe laad ik motorroutes zonder draadje?

Hoe laad ik routes zonder draadje?

Anno 2020 gaan veel zaken in het leven draadloos. Of het nu gaat om het streamen van je Netflix-film naar je tv of het op Facebook plaatsen van die prachtige foto die je onderweg maakte; er komt geen draadje aan te pas. Wat dat betreft lijken de meeste GPS-toestellen hopeloos verouderd. Je moet ze vaak nog steeds met een usb-kabeltje aan de computer koppelen om er een route in te zetten.

Toch zie je ook in het routes laden dat er veranderingen gaande zijn. Je kunt met de nieuwste TomTom- en Garmin-modellen ook zonder draadje routes laden. In dit verhaal zetten we de mogelijkheden op een rij. Maar we beginnen eerst met het benoemen van het grote voordeel van het routes kunnen laden zonder draadje. Natuurlijk dient gemak de mens en is het prettig dat je niet telkens je toestel hoeft te koppelen om vervolgens gespannen af te wachten of je toestel door de pc herkend wordt.

Lees ook: MrGPS: TomTom Rider 550

Tip: vooral bij de Zümo kan het vrij lang duren voor je toestel herkend wordt. Dit kan komen doordat het apparaat boordevol oude tracks zit (google op ‘Zümo grote beurt’), het kan ook zijn dat het toestel onvoldoende accuspanning heeft. Maar met een beetje geduld is dat allemaal wel oplosbaar.

Een veel groter voordeel is dat je, als het draadloos gaat, ook niet per se op je computer hoeft te werken. Het kán zelfs op de telefoon, maar vanwege het grotere scherm ligt een tablet meer voor de hand. En die is op reis dan weer een stuk gemakkelijker mee te nemen dan je laptop.

Bovendien maak je in websites als MyDrive, MyRoute-app, Kurviger en RouteYou veel gemakkelijker mooiere routes met minder fouten. ‘Routeplannen 2.0’ noem ik dat en ik voorspel dat we het binnen korte tijd amper anders meer gaan doen. In alle gevallen kun je die routes vervolgens gewoon als track opslaan in een gpx-bestand. Maar hoe krijg je dat bestand dan vervolgens in je GPS?

Mogelijkheden Garmin

Eigenlijk moeten we onderscheid maken tussen drie vormen van routes overzetten: routes via ‘de cloud’, routes vanuit een gpx-bestand en routes van toestel naar toestel.

Laten we eens kijken wat de (on)mogelijkheden zijn.

Bij Garmin waren de mogelijkheden tot dusverre vrij beperkt. Vanaf de Zümo 590 kun je weliswaar via Bluetooth routes overzetten van toestel naar toestel, maar daar blijft het dan ook bij. Wel kun je natuurlijk een gpx-bestand op een geheugenkaartje zetten, maar dat is vanuit een tablet (zeker bij een iPad) een behoorlijk ‘gedoe’. Niet het gemak dat we eigenlijk zoeken. (Tip: in een dergelijk geval kan een zogenaamd OTG-usb-kabeltje handiger zijn). Ook met de TomTom Rider kun je routes laden via een geheugenkaartje, met de Rider 4xx kun je ook via Bluetooth van toestel naar toestel. De Rider 5xx maakt gebruik van een meer geavanceerde Bluetooth-techniek (met Google Now en SIRI), maar daardoor is, vreemd genoeg, het overzetten van routes via Bluetooth niet meer mogelijk.

Heb je een Zümo 396 of de nieuwe XT dan ben je beter bedeeld, want dan kun je bovendien via de ‘smartphone link’ of de Garmin Drive-app een gpx-bestand van en naar je toestel sturen. Dat gpx-bestand kan overal vandaan komen: via mail, WhatsApp, Facebook of rechtstreeks van een website. Als het maar in je telefoon staat, zet je het in seconden over naar je Zümo. Deze optie heeft een jaar geleden ook even bestaan voor de Zümo 595, maar daar waren dusdanig problemen mee dat Garmin die update weer heeft ingetrokken (gaat ook niet meer terugkomen, helaas).

Tip: gebruik een dienst als OneDrive of Google Drive en zet daar je gpx-bestanden in. Open ze met de corresponderende app op je telefoon. Supergemakkelijk!

Op deze manier werken is bij de TomTom (nog) niet mogelijk.

Mogelijkheden TomTom

Een andere benadering is werken via ‘de cloud’. Dit komt er op neer dat je ergens op internet een bak met routes hebt staan en dat jouw toestel continu kijkt of er iets nieuws is. Zo ja, dan wordt die route vanzelf toegevoegd aan je toestel. Synchroniseren noemen we dat. Maar dan moet je natuurlijk wel zorgen dat je route eerst in die ‘routebak’ staat.

Bij TomTom is dat het aller gemakkelijkst. Je maakt een route in MyDrive en je zet de schakelaar ‘synchroniseer deze route’ op groen. Zo eenvoudig is het, echt ideaal. Ook vanuit MyRoute-app kun je op deze manier een route naar je TomTom sturen.

Bovendien kun je op deze manier ook een gpx-bestand naar MyDrive uploaden en dat laten synchroniseren. Dat lukt overigens niet met de MyDrive-app. Zorg er daarom voor dat je, ook op de tablet, werkt in de volgende webomgeving: mydrive.tomtom.com.

Sinds kort bestaat een dergelijke mogelijkheid ook bij Garmin, via de website explore.garmin.com. Alleen: dat werkt uitsluitend met de nieuwe Zümo XT. Het is wat minder gebruiksvriendelijk dan bij TomTom, maar het functioneert verder prima. Bovendien is het via dat programma ook mogelijk om een gereden track automatisch up te loaden naar de cloud.

Zoals gezegd: routeplannen 2.0 zal in een vogelvlucht komen. Vanaf de Rider400 en de Zümo550 kan iedereen er mee werken. Het gemakkelijkst is om het draadloos te kunnen doen en daarvoor heb je minimaal een Rider 4xx/5xx of een Zümo 396/XT nodig.

Verzoek aan fabrikanten

Wel nog een verzoekje aan de fabrikanten:

Garmin, graag het laden via de cloud wat gemakkelijker maken.
TomTom, graag het laden van een gpx-bestand via de app mogelijk maken.

Tekst en beeld: Hans Vaessen

Maikel Sneek
Maikel Sneek
Visueel ingestelde allround creative die sinds 2014 actief is in de motorbranche. Brengt voor Motor.NL offline en online samen.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen