maandag 11 december 2023

MrGPS: Hoe maak je een rondrit?

Op moment van schrijven zijn de meest beperkende maatregelen rond het coronavirus in vrijwel heel Europa opgeheven. Tegelijk zijn er tekenen van een tweede opleving, wat er onder meer in resulteert dat velen afzien van een trip ver Europa in. Dan maar een rondje in eigen land. Je eigen omgeving ken je inmiddels wel; liever een ietsje verder van huis. Hoe pak je het maken van zo’n rondrit aan?

Natuurlijk kun je kiezen uit een van de vele duizenden kant-en-klare routes, die je gratis van internet kunt downloaden. Maar je kunt ook in een handomdraai je eigen rondrit plannen. Gewoon even pakweg 75 kilometer over de snelweg, dáár een startpunt plaatsen en laat je verrassen. Alternatief is een motorhotelletje boeken in bijvoorbeeld België en vandaaruit elke dag een net iets andere windrichting kiezen. Geholpen door de slimme ‘mooie route’-algoritmes.

MrGPS: Hoe kan ik gratis met Streetview werken?

Ik bespreek drie mogelijkheden: Routeyou.com, Kurviger.de en MyRouteApp. De eerste twee zijn gratis, de laatste niet (althans: de gratis versie van dit programma kent geen rondritplanner).

Ik kies als startpunt de befaamde motorherberg Baton Rouge, aan de Rue de la Grotte 21 in Viesalm, midden in de Belgische Ardennen. Ik wil dagelijks een bescheiden tweehonderd kilometer rijden.

Routeyou.com

Als eerste ga ik naar Routeyou.com. Op de homepage vul ik het adres in, klik op de motorrijder rechtsboven en vervolgens op de knop linksonder: ‘verras me’.

Routeyou.com gaat standaard uit van een route van 100 kilometer, zonder voorkeurswindrichting. Maar dat kan ik in de rechterkolom eenvoudig aanpassen.

Wel is mijn ervaring dat Routeyou.com meestal een stuk langere route maakt dan gevraagd. Kwestie van de gevraagde lengte aanpassen naar 150 kilometer en het resultaat is een route van 204 kilometer. De voorgesteld route maakt automatisch gebruik van de kleine slingerwegen en probeert de bebouwde kom te vermijden. Desgewenst kun je de route nog handmatig aanpassen. Kwestie van op de routelijn de muis ingedrukt houden en verslepen. Eenmaal gereed, kun je de route via de knop rechtsboven downloaden.

De ‘verras me’ button op Routeyou.com

Als bekend adviseer ik hier niet te kiezen voor Garmin of TomTom, maar voor de gpx-track. Je krijgt dan een track van de route, die je volgens de MrGPS-methode in je toestel kunt laden. Wil je de route achteraf nog kunnen bewerken, moet je even (gratis) een account aanmaken, maar noodzakelijk is dat niet.

Zou je de betaalde plus-versie gebruiken, dan kun je de route ook bekijken op Streetview.

Kurviger.de

Hetzelfde doe ik nu op de geheel gratis planner Kurviger.de. Kies linksboven voor ‘rondritten’, stel de lengte en richting in, kies voor maximaal bochtig en druk op ‘genereer rondrit’.

Je zult zien dat Kurviger.de zich erg goed houdt aan de gevraagde afstand. De afwijking is zelden meer dan tien kilometer. Bovendien rekent het programma waanzinnig snel, waardoor je ook heel snel het resultaat van verschillende richtingen kunt laten berekenen. Ook nu kun je handmatig de route aanpassen naar eigen wens, door getoonde via-punten te verslepen of door met de rechtermuisknop een extra via-punt te plaatsen. Via de rechtermuisknop kun je het punt dat je aanklikt laten tonen in Google Maps en vervolgens via het gouden ventje rechtsonder kiezen voor streetview.

Die werkwijze is niet heel handig, maar dat heeft te maken met het feit dat Kurviger.de gratis is. Ben je eenmaal klaar, dan kies je voor download en ook daarbij voor gpx-track.

Garmin-tip 1

Specifiek voor de gebruikers van de nieuwe Garmin Zümo XT heb ik wel een tip. Voorkom dat je route bij het startpunt een stuk op en neer gaat over dezelfde weg. Mogelijk dat het inmiddels is opgelost, maar op moment van schrijven zat er nog een foutje in de XT waardoor de trackimport daarover kan struikelen.

MyRouteApp

Wil je werken in combinatie met Streetview, dan is de (betaalde) versie van MyRouteApp ideaal. Ook die planner kent een rondrit, iets dat door veel mensen over het hoofd wordt gezien. Immers: wil je een nieuwe route maken, dan zul je meestal meteen op ‘nieuwe route’ klikken. Maar, niet helemaal logisch: de rondrit staat links van ‘nieuwe route’.

Rondrit staat links van ‘nieuwe route.’

Ook in dit programma is het een kwestie van adres, windrichting en wat instellingen invoeren en drukken op ‘rondrit berekenen’.

Ook hier klopt de lengte erg goed en wijkt meestal hooguit vijf procent af van de gevraagde lengte. Wel is het zo dat deze functie gebruikmaakt van de TomTom-algoritmes. Net als RouteYou.com en Kurviger.de levert dat mooie wegen op, alleen is het risico op bebouwde kom wat groter. Wil je de route aanpassen, dan kun je kiezen voor ‘bewerk route-track’. Groot nadeel daarvan vind ik wel dat de route dan meteen enorm veel via-punten bevat, wat het nabewerken lastig maakt. Voordeel van MyRouteApp Gold is dan wel weer de voortreffelijke integratie van Streetview.

Let op!

Met de planners van Routeyou.com en Kurviger.de worden de routes berekend op de Open Street Map-kaarten, de rondrit-calculator van MyRouteApp werkt met TomTom. Vooral Garmin-rijders van het eerste uur kunnen daar wat nerveus van worden, want zij verwachten dat het risico op afwijkingen dan groot is. Dat is echter alleen het geval als je werkt met een route met via-punten. Gebruik je echter de gpx-track, dan wordt de route geïnterpreteerd op basis van projectie en worden de afwijkingen in kaartkalibratie vanzelf gecorrigeerd. Geen probleem dus.

Garmin-tip 2

Deze tip werkt voor zowel de XT- als 396-versie Ga met de webbrowser op je telefoon naar een van de planners en je kunt precies hetzelfde doen. Vooral Kurviger.de werkt dan erg gemakkelijk. Download de gpx-track, stuur ’m met de Garmin-app naar je toestel en je hebt zelfs onderweg in een minuut een rondrit, die beter is dan de ‘spannende route’.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen