woensdag 24 april 2024

MrGPS: Hoe zet je een route uit MRA naar de Garmin Zümo XT?

De beste manier om lekker te kunnen werken met software is routine. Niet telkens het wiel opnieuw uitvinden als zich weer een nieuwe mogelijkheid daartoe voordoet. Maar gewoon ontdekken wat voor jou lekker werkt en daar ‘blind’ mee overweg kunnen. Dat geldt ook voor routeplanners. Daarom werken zoveel mensen nog met Basecamp of zelfs Mapsource.

MrGPS: Welke routeplanner? Deel 4: MRA Navigation 1

Toch is het wel verstandig om zo nu en dan de vinger aan de pols te houden van nieuwe ontwikkelingen. Dat geldt ook voor mezelf. Mijn routine is het gebruik van de track en dan meestal vanuit Kurviger. Maar de wereld staat niet stil en er is inmiddels een nieuwe manier, waarvan ik denk dat velen dat een prettige werkwijze zullen vinden. Vooral als het niet gaat om het uitwisselen van routes, maar gewoon om de route die je voor jezelf maakt om die komend weekend te gaan rijden.

Ik ga in dit verhaal uit van de combinatie MyRouteApp Gold (MRA) en de Garmin Zümo XT.

Om te beginnen ontwerp ik in MRA een mooie route door het Groene Hart. Ook al heb ik een Garmin, ik gebruik in MRA de TomTom-kaart omdat het daarmee mogelijk is automatisch de voorkeur te geven aan mooie wegen. Dat zie je dan ook gebeuren: een viapunt in Gouda en in Mijdrecht is al voldoende om de route slingerend langs de Meije te laten gaan (zie afbeelding 1).

1.

Alleen: als je die route vervolgens op de ‘ouderwetse manier’ naar de Garmin Zümo stuurt, blijft daar niets van over. De route gaat dan vanuit Gouda rap de A12 op en na Woerden recht omhoog over de N212. Dat is niet wat je wilt en de reden voor het gebruik van de track als uitwisselingsbasis (2).

2.

Nieuwe werkwijze

Maar MRA kent sinds kort ook een ander export-format dat twee belangrijke voordelen biedt. Dat levert een nieuwe werkwijze die ik zelf erg prettig vind. Ofschoon het ook op de telefoon kan, ontwerp ik mijn route het liefst op de pc, zeker in MRA, omdat ik dan ook gemakkelijk in Streetview kan kijken wat de mooiste wegen zijn. Is de route klaar, dan open ik op mijn telefoon de MRA-app en vervolgens ‘mijn routes’. Er opent dan vanzelf een webbrowser met een lijst van mijn MRA-routes (3, 4, en 5.)

Wat ook handig is, is dat je ook gewoon direct naar de browser kunt gaan, zonder de app te gebruiken. Je kiest dan voor ‘laatste route’ en je hoeft verder niets op te zoeken. Vervolgens rechtsboven de knop ‘paginamenu’ en dan ‘opslaan als’. De grote truc is dat je nu kiest voor gpx 1.2 (route, track, POI). Er komt vanzelf een scherm ‘downloaden’ in beeld en als je daarna kiest voor ‘openen’, selecteer je de Garmin Drive-app. Tot slot druk je op ‘verzend’. Zodra je Garmin Zümo XT wordt ingeschakeld, stuurt je telefoon binnen enkele seconden de route naar de XT. Nu blijkt de route wel intact, keurig slingerend langs de Linge (6 en 7)!

Belangrijk voordeel

Wat MRA hier doet is, technisch gezien, zo’n beetje hetzelfde als het gebruik van een track. Het effect bij herberekenen zal dan ook nagenoeg hetzelfde zijn. Toch is het gemakkelijker dan met een track, want je hoeft niet eerst te converteren. De route staat meteen klaar in je reisplanner. Maar, als gezegd, deze gpx 1.2 heeft nog een belangrijk voordeel!

Zoals bekend kon je in een track geen viapunten opnemen. Dat is lastig als je onderweg vaste punten wilt bezoeken, zoals een bezienswaardigheid of lunchlocatie. Nu is dat wel mogelijk. Standaard zie je in MRA van die blauwe ‘druppels’. Dat zijn vormingspunten. Ze dwingen de route via een bepaalde weg, maar worden verder simpelweg vergeten. In MRA kun je op zo’n ‘druppel’ klikken en vervolgens op de knop met het ‘handje’. Daarmee maak je een ‘stop’ van zo’n vormingspunt. Kijk maar naar de route. Daarin zie je bovenin dat ‘handje’, een restaurant aan de Aalsmeerderdijk.

Kijk je in de Zümo, dan zie je dat de viapunten verdwenen zijn. Je ziet, net als bij de track, alleen de roze lijn. Maar dat handje is wel overeind gebleven en verandert in het bekende vlaggetje: een ‘hard viapunt’. Precies zoals je het wilt hebben (8.)

8.

Ga je bovendien in de XT via apps naar sporen, dan zie je dat ook de track van de route is meegekomen. Die hoef je niet te converteren, maar kun je nog steeds wel gewoon blijven gebruiken als ‘stempel’ van de oorspronkelijke route. Dit in het geval dat er onderweg toch iets verkeerd mocht gaan.

Overigens kun je zo nog veel meer ‘handjes’ plaatsen. Bijvoorbeeld als het gaat om een kastelenroute, maar ook om te zorgen dat je wat controle hebt over het effect van herberekenen onderweg.

MrGPS: Hoe maak je een rondrit?

Toch een kleine waarschuwing: je kunt deze gpx 1.2 ook gewoon als los gpx-bestand in de Zümo laden of met de MRA-connector, ook in oudere toestellen. Het importeren duurt soms verschrikkelijk lang, maar het werkt wel. Laad de route echter beslist niet via Basecamp, want het resultaat daarvan is redelijk dramatisch. Dat zie je al aan de rechte lijnen in Basecamp (9.)

9.

Al met al denk ik dat MRA hier een heel slim trucje heeft bedacht waar de rest van de routeplanners (inclusief Garmin zelf) een voorbeeld aan mag nemen!

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen