zaterdag 27 april 2024

MrGPS: Waar vind ik de mooiste routes? Deel 2: Routeyou.com

Zoals in vorige aflevering al aangekondigd, doen we een rondje langs de belangrijkste portals voor het vinden van de mooiste routes. Na TomTom Road Trips is het nu de beurt aan de van origine Vlaamse website routeyou.com.

De naam RouteYou is deels afgeleid van YouTube. RouteYou beoogt voor routes te zijn wat YouTube voor video is. Dat lukt ze heel aardig, want de site telt inmiddels meer dan 18 miljoen gebruikers en meer dan 5 miljoen routes! Dat zijn overigens zeker niet alleen motorroutes, maar ook heel veel wandel- en fietsroutes. Je vindt er zelfs routes specifiek voor de 4×4, schaatsen, paardrijden tot steproutes aan toe! Hoeveel motorroutes er precies op RouteYou staan is onduidelijk, maar het zijn er echt heel erg veel. Alleen in Nederland al meer dan duizend!

MrGPS: Hoe zet je een route uit MRA naar de Garmin Zümo XT?

Ingrijpend re-design

Aanvankelijk vond ik routeyou.com onnodig ingewikkeld en te technocratisch van opzet. Je ziet dat wel vaker: dat programmeurs iets aanbieden omdat het kan of om te laten zien hoe goed ze kunnen programmeren. Ze verliezen daarbij dan de gebruiker uit het oog en de site biedt juist te veel mogelijkheden. De site heeft afgelopen jaar echter een ingrijpend re-design doorgemaakt en werkt nu veel plezieriger. RouteYou is gratis te gebruiken, maar er zijn ook betaalde opties, bijvoorbeeld om te voorkomen dat je advertenties in beeld krijgt. Uiteraard kun je ook je eigen routes uploaden.

Vooral in de situatie waarbij je van tevoren al weet waar je ongeveer naartoe gaat en specifiek in die regio een route zoekt, is de site erg gemakkelijk. Op de homepage zie je meteen twee opties: zoek een route of plan een route. Over de planner (ook aanbevolen) heb ik het al eerder gehad, dus ik beperk me nu tot de routecollectie. Je klikt op ‘zoek een route’ of op ‘ontdek een route’. Op de volgende pagina klik je op het motortje (derde van links) en zie je verschillende opties.

In tegenstelling tot vele andere routesites kun je hier ook kiezen voor offroadroutes. Een veelgehoorde wens, die zeker in combinatie met een Garmin goed is te doen. Hoewel: de eerste keer dat ik daar naar zocht kwam ik een 1.369 kilometer lange route tegen van een gebruiker met de naam ‘goldwingman’. Toen vroeg ik me toch een beetje af of die route wel in de juiste categorie stond…

Toermotorroute

Maar goed, laten we kiezen voor de toermotorroute. Vervolgens zie je op de kaart rechts meteen icoontjes staan. Dat is niet de volledige collectie: als je verder uitgezoomd bent, zie je alleen een selectie uit de routes. Wat je ziet, kun je op twee manieren beïnvloeden. Kies voor sorteervolgorde.

Je kunt bijvoorbeeld laten sorteren op ‘score’ of ‘meest bekeken’. Ik kies zelf het liefst voor ‘meest recente’, dat maakt de kans dat er fouten in zitten minder groot. Dat zegt nog niets over de kwaliteit van de route, maar daarvoor gebruik ik een andere optie: rechts van het motor-icoontje zie je de optie ‘filter’.

Vervolgens kun je hier zelf een score instellen. Ik kies meestal (maar zeker niet altijd) voor vier of vijf sterren. Je zou denken dat die score voortkomt uit waardering van gebruikers. Dat klopt deels ook wel, maar als je goed kijkt zie je dat de 4- en 5-sterrenroutes ook vaak routes zijn van ‘professionele routemakers’. Niets mis mee, zeker niet als ze recent zijn.

Bovendien kun je hier ook de lengte van de route aangeven. Daar ligt wel een puntje van kritiek: de bovengrens ligt bij 200 kilometer, danwel oneindig. Zoek je een route van 300 kilometer, dan krijg je dus feitelijk alle lengten te zien, inclusief meerdaagse tochten.

Bezienswaardigheden

Heb je je filters ingesteld, dan kun je gaan in- en uitzoomen op de kaart, of in het invulveld een plaatsnaam invullen. Een regio mag ook. Vervolgens zie je links een opsomming van routes, inclusief de gevonden lengte. Ga je er op staan, dan zie je de route op de kaart weergegeven.

Je kunt ook over de icoontjes op de kaart gaan en je ziet de rode routelijnen voorbij vliegen. Ook een mooie manier als je geen rondrit zoekt, maar bijvoorbeeld etappes om naar Zuid-Europa te rijden. Ik kies voor een rit door de Eifel en zie vervolgens niet alleen de route, maar ook het hoogteprofiel.

Bovendien is de route automatisch voorzien van bezienswaardigheden onderweg.

Als je de route downloadt als gpx-bestand staat daarin niet alleen de track van de route, maar ook de waypoints van de bezienswaardigheden (POI’s). Daar heb je bij een track niet zoveel aan, maar als je in de voorbereiding denkt ‘goh, dat is leuk om even te kijken’, kun je ze, mits je een Garmin hebt, wel op je scherm laten tonen en afzonderlijk als waypoint oproepen. Die POI’s staan op zich los van de route zelf en komen uit een afzonderlijke database. Die bevat een berg aan informatie over de hele wereld. Ook als je zelf een route plant in RouteYou, kun je die POI’s automatisch laten toevoegen, desgewenst kun je ook categorieën selecteren.

Heb je je route eenmaal gevonden, dan kies je voor downloaden en zet je je track op de bekende wijze in je toestel.

Kleine tip

Ook in het hierboven besproken filter kun je van tevoren thema’s selecteren, zoals bijvoorbeeld ‘geschiedenis’ om aan te geven dat je langs meer historische POI’s wilt rijden. Je kunt als thema zelfs kiezen voor ‘bier’. Tsja, RouteYou is natuurlijk wel een Vlaamse site…

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen