zaterdag 22 juni 2024

Born to be Wild: De connectie tussen Steppenwolf, motorrijden en vrijheid

Steppenwolf is een legendarische rockband die vooral in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw grote successen behaalde. De band was vooral bekend vanwege nummers als “Born to Be Wild” en “Magic Carpet Ride”. Naast hun muziek heeft Steppenwolf ook een sterke connectie met motorrijden, wat nog altijd veel motorrijders aanspreekt.

De associatie tussen Steppenwolf en motorrijden begon in 1969 met de release van het nummer “Born to Be Wild”. Dit nummer werd gebruikt in de film “Easy Rider” uit datzelfde jaar, waarin twee motorrijders (gespeeld door Peter Fonda en Dennis Hopper) op zoek zijn naar vrijheid en avontuur. Het nummer “Born to Be Wild” werd het officiële lied van de film en groeide uit tot een anthem voor motorrijders over de hele wereld.

Een ander iconisch beeld dat onlosmakelijk verbonden is met Steppenwolf en motorrijden, is de adelaar die te zien is op veel van de albumhoezen van de band. Deze afbeelding van de adelaar staat symbool voor vrijheid en kracht en wordt vaak geassocieerd met motorrijders en hun lifestyle. Het is dan ook niet ongebruikelijk om motorrijders te zien die kleding dragen met afbeeldingen van adelaars en andere dieren die symbool staan voor vrijheid en kracht. Het is duidelijk dat Steppenwolf niet alleen met hun muziek, maar ook met hun iconografie, een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de cultuur van motorrijders over de hele wereld.

Naast “Born to Be Wild” had Steppenwolf nog meer nummers die populair waren bij motorrijders, zoals “The Pusher” en “Magic Carpet Ride”. Deze nummers werden vaak gedraaid op bijeenkomsten van motorrijders en werden gezien als een symbool van vrijheid en rebellie.

De connectie tussen Steppenwolf en motorrijden ging echter verder dan alleen muziek. De leden van de band waren zelf ook gepassioneerde motorrijders en gebruikten hun motorfietsen vaak als inspiratie voor hun muziek en teksten. Zo schreef zanger John Kay bijvoorbeeld het nummer “Sookie Sookie” terwijl hij op zijn motorfiets door de Mojave-woestijn in Californië reed.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Steppenwolf nog altijd populair is onder motorrijders. Hun muziek en teksten spreken nog altijd tot de verbeelding en worden gezien als een symbool van vrijheid en rebellie op de weg. Het is dan ook niet ongewoon om op een zonnige dag op een dijkweg een groep motorrijders voorbij te zien komen met Steppenwolf op de achtergrond.

Kortom, Steppenwolf is een legendarische rockband die een sterke connectie heeft met motorrijden. Hun muziek en teksten worden gezien als een symbool van vrijheid en rebellie op de weg en hebben nog altijd veel invloed op de motorrijderscultuur. Of je nu een motorrijder bent of niet, de muziek van Steppenwolf blijft een tijdloos eerbetoon aan de geest van avontuur en vrijheid.

Bart Verhoeven
Bart Verhoeven
Bart Verhoeven is al jarenlang actief in de motorbranche als redacteur, presentator en videoproducent. Voor merken als MotorXperience, Motorklik, Promotor, MOTO73 en nu Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen