Jan Kruithof: ‘Asfalt is met 100 km/u niet te verteren, niet door mij tenminste’

Als de herfst en aardtinten de overhand nemen, verval ik in somber gepeins. Wat hebben de afgelopen zomermaanden mij gebracht aan motorkilometers? Van mijn plan om binnendoor naar Sicilië te rijden, is niks terecht gekomen. Zelfs de gezinsvakantie aldaar ging niet door. We vonden het verstandiger Hamburg te verkennen op de fiets. Nederland ging op rood toen wij rond de Aussen-Alster fietsten... Ook van de op 1 januari 2021 gezworen verplichting wekelijks een motortochtje rijden kwam helemaal niets terecht. Die viel steeds in het water, want als ik tijd had, regende het en als het niet regende, had ik geen tijd. ...
Als de herfst en aardtinten de overhand nemen, verval ik in somber gepeins. Wat hebben de afgelopen zomermaanden mij gebracht aan motorkilometers? Van mijn plan om binnendoor naar Sicilië te rijden, is niks terecht gekomen. Zelfs de gezinsvakantie aldaar ging niet door. We vonden het verstandiger Hamburg te verkennen op de fiets. Nederland ging op rood toen wij rond de Aussen-Alster fietsten... Ook van de op 1 januari 2021 gezworen verplichting wekelijks een motortochtje rijden kwam helemaal niets terecht. Die viel steeds in het water, want als ik tijd had, regende het en als het niet regende, had ik geen tijd. Gelukkig dat ik nog een introductie had halverwege de zomer, anders was mijn Honda niet eens over de provinciegrens gekomen. Sinds we tussen 6.00 en 19.00 uur met 100 km/u over de snelweg moeten rijden, heeft dezelfde Honda nauwelijks woon-werkkilometers gereden. Draaide ik voorheen voor de 250 kilometer naar Hilversum vice versa mijn hand niet om, nu staat de afstand mij zo tegen dat ik liever de trein of de auto neem. Asfalt is met 100 km/u niet te verteren, niet door mij tenminste. De langdradigheid, het apathische, de verveling. Het stond me zo tegen dat ik bij het ’t Harde de motor heb gekeerd. Een depressie stond mij nader dan het lachen. De Britse psycholoog Cliff Arnall heeft Blue Monday bedacht, de maandag van de laatste volle week van januari, waarop mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Ik voel een blauwe herfst aankomen. Jan Kruithof: ‘In rijtje tweedeling mag er nog een bij: motorrijders met en zonder lawaaipijp’

Doorgaan met lezen?

Om verder te lezen heb je een abonnement nodig. Heb je die al? Dan kun je hier inloggen.

Wil je graag toegang? Kies dan één van onze abonnementen, dat kan al vanaf €2,50 per maand.

MotorNL Digitaal vanaf €2,50 per maand

Alle artikelen uit MOTO73 en Promotor lees je iedere dag vers online via onze Premium artikelen en bladerbare PDF magazines.

Of maak een keuze uit één van onze magazine abonnementen inclusief Digitaal Premium vanaf €4,-

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Rijdt al heel lang motor. Is niet zo geïnteresseerd in de motor zelf, maar wel in wat-ie kan. Sterke voorkeur voor allroads, maar hypernakeds zijn ook niet te versmaden. En natuurlijk classics vanwege de techniek én de aaibaarheid. Rijdt zo'n 40.000 km per jaar. Heeft drie motoren, waarvan één woon-werk. Bezit zelf geen auto.

Misschien vind je dit ook interessant?