Welke motorrijbewijzen zijn populair?

Naar aanleiding van dit artikel over het populairder worden van motoren in de drukke stad, vroegen we ons af of de toename van motorrijders ook te zien was in het animo voor het halen van het motorrijbewijs. En bij welk rijbewijs deze toename vooral te zien was. We hadden namelijk zo’n donkerbruin vermoeden dat vooral het A2 rijbewijs erg in trek is voor stads woon-werkverkeer. En dat bleek deels waar.

Aangezien 2016 nog niet helemaal voorbij is, kijken we eerst naar de cijfers over 2014 en 2015. Deze laten een bijna gelijke toename zien voor de rijbewijzen A en A1. De toename in het behalen van het A2-rijbewijs is echter veel groter. Waar het animo voor het halen van de lichtste en onbeperkte rijbewijzen met ongeveer 10 procent toenamen, was dit voor het afrijden met een A2 rijbewijs met bijna 30 procent toegenomen. 

We kijken dan naar het aantal afgenomen examens verkeerdeelneming. Ná het examen voertuigbeheersing, de laatste hindering voordat je jezelf écht motorrijder mag noemen. Het animo voor het A2-rijbewijs nam dus duidelijk toe. Om 2016 er bij te pakken kijken we alleen naar de eerste drie kwartalen van 2014, 2015 en 2016. Dan zien we dat de toename nog maar ongeveer 10 procent is. Het jaar 2015 blijkt dus gewoon een goed jaar te zijn geweest voor het A2-rijbewijs. Het meest behaalde rijbewijs is nu het ‘gewone’ onbeperkte A-rijbewijs. De toename in examens voor een A1-rijbewijs stagneert een beetje.

Foto: ANP

Bron: CBR

 

Gerelateerd

REAGEER OP DIT ARTIKEL