22.3 C
Nederland
donderdag 19 mei 2022

Met Hoco Parts naar Babyloniënbroek

Sommige dorpjes of gehuchten zijn zo onbekend dat aan hun bestaan wordt getwijfeld. Toen ik de buurvrouw vertelde dat ik naar Babyloniënbroek was geweest, reageerde ze lacherig. ‘Babyloniënbroek … je meent het!’

Zelf wist ik ook niet dat het bestond. Totdat er veel over Marianne Vos in het nieuws was. Volgens een bericht in de krant komt ze er zelfs vandaan. Sindsdien staat Babyloniënbroek op de kaart. De vraag is nu: hoe komt het dat dit gehucht in het Land van Altena zich zolang heeft kunnen verbergen? Het moet de werkelijkheid toch meer hebben geboden dan dit ene heldenverhaal. Dus reis ik op een winderige zondag af naar de streek tussen Gorinchem en Waalwijk. Wat gebeurde er nog meer in Babyloniënbroek?

Hier is echt niets gebeurd

Niets. Die conclusie moet ik trekken nadat ik één keer op en neer over de Broeksestraat en zijn verlengde, de Hillsestraat, heb gereden. Geen mens. Het enige wat je hoort, is de wind in de populieren. Dus nog maar een keer proberen en net als ik aan het eind van het straatdorp kom, in een bocht van de weg, zie ik iemand scharrelen bij een kraampje met boerenproducten. Het is Jan en inderdaad, hij geeft het toe, er gebeurt niets in Babyloniënbroek en buiten Marianne Vos heeft het dorp nooit enig persoon van naam voortgebracht.

Zijn lezing wordt een dag later bevestigd door Bart de Graaff, 72 jaar oud en tijdens zijn werkzame leven directeur/eigenaar van loonbedrijf B.W. de Graaff. ‘Nee, hier gebeurt niets. Helemaal niets.’ Om dat te illustreren herinnert hij aan de tijd dat zijn loonbedrijf nog bestond. ‘De mensen vonden het jammer dat wij stopten. Al dat werkverkeer van ons trok hier door de straat. Dat vonden ze gezellig.’

Start: Hotel Waalwijk, Burgemeester van der Klokkenlaan 55, Waalwijk
Lengte: 164 km

Direct na het klikken op de link wordt de route automatisch gedownload. De route kun je terugvinden in de downloadmap op je computer.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen