zondag 25 februari 2024

Met Hoco Parts naar Groningen

‘Waarom zou je,’ denk je als je je motor start en vanuit Spier naar het noorden van Nederland rijdt. Wat heb je er te zoeken? Wat is er te zien? Dwingeloo, de Hondsrug; alles wat Drenthe aan moois te bieden heeft, ligt er om de hoek.

Het vertrek in Spier is nationaal bekend. Niet om de bossen alleen, maar ook om het Van der Valk-hotel. Menig TT-gast heeft hier overnacht, of minstens wat genuttigd op weg naar de races. Wij vertrekken naar het westen, om een stukje mee te pikken van de bossen van het nationaal park Dwingelderveld. Daar sturen we met een ruime boog omheen, tot we de A28 oversteken. In de verte zien we het hoogste punt van Noord-Nederland al liggen: de 80 meter hoge Col du Vam. De hebben laatst beter leren kennen tijdens het NK Wielrennen.

Nationale vuilnisbelt

Je gelooft je ogen niet: de nationale vuilnisbelt bij Drijber is omgetoverd tot het lustoord voor sportieve fietsers. Met hellingen tot 15% en kasseien. Tantaliserend mooie weggetjes over de kale, winderige top, maar wij mogen er niet overheen. Exclusief voor fietsers. Van de weeromstuit verleggen we de koers met een ruime krul naar het noorden. Naar de gulle bossen rond Elp en Schoonloo en de oneindige panorama’s van nationaal landschap Drentsche Aa.

De Route

Van Drenthe naar Groningen levert je een heerlijke tocht op langs decors van heide en veen en zo af en toe een hunebed. En bossen natuurlijk. De oerprovincie, zoals Drenthe zich graag presenteert, strekt zich verleidelijk voor je uit. Dan weer over asfalt, dan weer over klinkerwegen die je vering testen. Onderweg zijn er genoeg redenen te bedenken om af te stappen. Kamp Westerbork bijvoorbeeld of zo maar een mooi uitzicht langs de kant van de weg. Uiteindelijk gaat het via Noordlaren en Froombosch richting Zuidbroek waar deze route eindigt bij het gelijknamige van der Valk-hotel.

Wil je de route met je smartphone rijden?

De route kun je helaas niet downloaden met je smartphone, omdat afhankelijk van de versie van het operating system je wel of niet een routebestand (gpx) kunt openen in een navigatie -app. Zet de route daarom via je desktop over op de navigatie-app in je smartphone.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen