2 Havensteden-route

De Havenstedetroute laat je kennismaken met schilderachtige steden langs de IJsselmeerkust. De route voert door het gevarieerde Friese landschap. Het gebied in de driehoek Bolsward, Makkum en Harlingen behoort tot de Greidhoek, een weidegebied met eeuwenoude terpdorpjes. Meren, bossen en kliffen bepalen het aanzien van het zuidelijk deel van de route. Het merengebied behoort tot het Lage Midden: een beneden de zeespiegel liggende ‘inzinking’ in het Friese landschap. De bossen in de omgeving van Balk liggen in Gaasterland. De ‘gaasten’ (hoogten in het Fries) ontstonden in de ijstijd, toen het landijs het gebied omhoogstuwde. Opmerkelijk langs de kust zijn de ‘kliffen’. Deze zijn ontstaan in de tijd dat het IJsselmeer nog Zuiderzee was. Die zee kon toen aardig tekeergaan en sloeg hele stukken van de kust af. Twee fraaie voorbeelden zijn de Oudemirdumer Klif en de Roode Klif.

Total distance: 125776 m
Download file: havenstederoute.gpx
Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.