zondag 21 april 2024

200 mijl van Daytona in 1977 met heel veel Nederlanders – terugblik

In de jaren zeventig is de 200 mijl van Daytona dé seizoenopening en veel Europese renners en motorliefhebbers reizen af naar het kombaancircuit in Florida. Heel wat Nederlandse coureurs schrijven in voor de 200 mijl of de 100 mijl voor 250cc-motoren. Voor de 200 mijl zijn dat in 1977: Wil Hartog, Jan Kostwinder, Rob Bron, Marcel Ankoné, Boet van Dulmen en Jack Middelburg. Voor de 100 mijl: 250 cc KNMV-kampioen Henk van Kessel, Fred van den Dolder en Jannes van ’t Ende. En namens de NMB: 250cc-kampioen Rinus van Kasteren, Harrie van der Kruijs, Louis Weterings en Harry van de Pol. Ondanks de regen tijdens de trainingen, staat Boet van Dulmen er met zijn achtste trainingstijd uitstekend bij. Marcel Ankoné en Wil Hartog noteren een 23e en 31e plaats. Rob Bron en Jack Middelburg eindigen wat naar achteren. Henk van Kessel is de snelste Nederlander in de 250cc-klasse met een 41e plaats. De eerste manche van de 200 mijl wordt een prooi voor de snelste man uit de training, Steve Baker op zijn fabrieks-Yamaha, met Kenny Roberts en Takazumi Katayama op de tweede en derde plaats. Boet en Wil komen op de 9e en 18e plaats binnen. Een tropische bui verhindert de start van de tweede manche, zodat de uitslag van de eerste manche ook de einduitslag wordt. Steve Baker is dé man van het weekend, want hij heeft op zaterdag ook al de 250cc gewonnen. Henk van Kessel wordt keurig als 20e afgevlagd.

50 jaar MOTO73: fantastische voorjaarstrips naar de Daytona Speedweek in Florida

Tekst en fotografie: Mari van Kasteren

Mari van Kasteren is, naast NMB-historicus, ook verzamelaar en auteur van drie boeken over de NMB en zijn racefamilie. Voor MOTO73 schrijft hij in dit jubileumjaar een aantal malen De Terugblik.

Wil Hartog op zijn 750cc-Suzuki na afloop van een training.
Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen