25.000 ton zand op TT Circuit

Om volgend jaar in het weekend van 29 en 30 augustus op het TT Circuit Assen de tweede motorcross-GP van Nederland – de eerste is op 25 en 26 april in Valkenswaard – te kunnen laten plaatsvinden zullen grote kiepers (waar wel drie vrachtwagens zand in kunnen) vele ritten moeten maken. Er moet een dikke laag zand worden aangebracht om te voorkomen dat de crossers op het asfalt gaan rijden. De baan wordt namelijk voor een deel op het asfalt aangelegd. Start en finish zijn voor de Winterdijktribune, op het punt waar de wegracecoureurs voluit in de remmen gaan voor de GT-bocht. Het VIP-complex van het TT Circuit Assen wordt ingesloten door de crossbaan.

De plannen van de voor deze wedstrijd opgerichte Stichting Motocross Grand Prix Assen zijn ambitieus. Er wordt gemikt op 15.000 tot 20.000 bezoekers. Naar verwachting komen velen af op de bekendheid van het circuit. Het is de bedoeling dat het niet bij één keer blijft, maar dat deze GP een blijvertje op de wedstrijdkalender van promotor Youthstream wordt. Vanwege de goede voorzieningen wordt er zelfs aan gedacht om over enige jaren de Motorcross der Naties – het wereldkampioenschap voor landenteams – naar Assen te halen.

Opvallend in een land waar de overheid nou niet altijd bepaald positief tegenover gemotoriseerde sporten staat is de financiële steun van de gemeente Assen en de provincie Drenthe. Gedeputeerde Ard van der Tuuk: “Deze wedstrijd voegt iets toe aan het TT Circuit en aan Drenthe.” Wethouder Ruud Wiersema: “Als gemeente weten we dat er iets van terugkomt. Het levert een spin-off op, niet alleen op het sportieve vlak, maar ook economisch.” Lee van Dam (bekend als organisator van de Gamma Racing Day) en ex-crosser Jan Postema zijn de initiatiefnemers. Medewerking wordt verleend door de MC Assen en Omstreken, in een ver verleden organisator van de internationale crosses, waaronder GP’s, in het nabijgelegen Norg.

Assen is het derde wegracecircuit waar in één en hetzelfde jaar zowel een wegrace- als een motorcross-GP wordt verreden. Jerez (1992, 1995 en 1996) en Donington Park (2007) gingen Assen voor.

 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.