dinsdag 16 juli 2024

81-jarige wint Club Racing en gaat met pensioen

De 81-jarige Tony Serra won op 26 november in Willow Springs zijn zesde klassekampioenschap op clubniveau. Hij sloot daarmee een racecarrière af die zeven decennia duurde.

Een deel van Serra’s carrière begon in 1964 met de Association of American Motorcycle Road Racers en eindigde in 1970. Een hoogtepunt was het racen in de Junior Class van de Canadese GP van 1968 in Mosport.

Deel twee van zijn carrière begon in 2008 op 68-jarige leeftijd toen hij bij Race Bike Rentals een Kawasaki Ninja 250 huurde voor circuitdagen en races van de Willow Springs Motorcycle Club. Serra kocht die motorfiets en huurde Ed Sorbo van Lindemann Engineering in als zijn monteur en coach.

Omdat Serra zwaarder was dan de ‘kinderen’ tegen wie hij het opnam in de races, wilde hij meer vermogen voor zijn 250 Ninja. Een turbo op de Ninja 250 bleek onpraktisch. Sorbo bood hulp door zijn 1990 TZ 250 aan te bieden. Serra gebruikte de Yamaha in 2010 om zijn eerste kampioenschap op clubniveau te winnen. Dat deed hij in de WSMC Novice 250 GP klasse. Serra werd op 71-jarige leeftijd ’s werelds oudste Club Racing-kampioen. In 2011 behaalde Serra met WSMC zowel de Novice 250 GP als de Novice Ninja Cup Championships. In 2013 was Serra een expert en behaalde het Moto West GP Lindemann Engineering 250 Ninja Cup-kampioenschap.

90-jarige Wim na 60 jaar met zijn motorfiets herenigd

Tony Serra met pensioen

In 2019 behaalde Serra het WERA West F Super Sport Expert-kampioenschap en in 2020 sloot hij zijn tweede carrière af met het opnieuw behalen van het WERA West F Super Sport Expert-kampioenschap.

Van belang: Serra’s beste TZ-ronde in Willow Springs is 1,44 en zijn beste Ninja 250-ronde is 1,47. Serra’s raceprestaties zullen waarschijnlijk niet geëvenaard worden, maar hij wil iedereen aanmoedigen om zijn dromen na te streven. Wat hij deed, vereist geen buitengewone vaardigheden. Zegt Tony Serra en hij moedigt je aan om het ding te doen dat je uitdaagt ongeacht je leeftijd.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen