13 C
Nederland
zaterdag 13 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Achter de schermen in Jerez

Gisteren en vandaag was het niet stil op en rondom het circuit van Jerez de la Frontera, want zowel de jongens van het World Superbikes – inclusief een paar World Supersport-rijders – als een aantal British Superbike-teams testte op het Zuid-Spaanse circuit. Kijk even mee achter de schermen!

De woensdag begon koud en behoorlijk mistig. Ideaal moment om je materiaal op de gevoelige plaat vast te leggen, dacht men bij Ten Kate Honda, Aruba.it Ducati en MV Agusta Reparto Corse. 

Seizoen 2016 kent een aantal nieuwe namen. Allernieuwst is Saeed Al Sulaiti, die als Qatars eerste full-time World Superbike-rijder aan de start komt dit jaar. Hij komt uit voor het Pedercini Kawasaki-team.

Vanuit de Grand Prix-racerij stroomt er ook van alles het Superbike-paddock in. Zo troffen we Randy Krummenacher, die vanaf de Moto2 overstapt naar het Pucetti Kawasaki-team. Hij wordt teamgenoot van Kenan Sofuoglu in het World Supersport-kampioenschap.

Ook Karel Abraham maakt de overstap. Hij komt vanuit het AB Racing-team in de MotoGP naar het nieuwe World Superbike-team van Shaum Muir.

Het Milwaukee-team van Shaun Muir werd afgelopen seizoen nog kampioen in het Brits kampioenschap met Yamaha, maar verruilt de YZF-R1 overstap naar het wereldtoneel meteen in voor een BMW S1000RR. Abrahams teamgenoot is meegekomen met het Milwaukee-team; Josh Brookes maakt zijn opwachting als full-time World Superbike-rijder.

Overigens is Karel Abraham niet de enige MotoGP-coureur die het GP-paddock verruilt voor het WSBK-circus. De GP-wereldkampioen van 2006 komt binnen bij het Ten Kate Honda-team na de eerste rondjes van 2016. Nicky Hayden terug als Honda-topper; het zal velen bekoren.

En dan zijn er natuurlijk nog wat terugkerene namen. Wereldkampioen Jonathan Rea, zijn teamgenoot Tom Sykes, maar ook onze eigen Michael van der Mark en een herstellende Alex Lowes, die dit seizoen voor het Crescent Racing Pata Yamaha-fabrieksteam uitkomt op de R1.

Bij het MV Agusta Reparto Corse-team kwam vandaag het nieuws naar buiten dat het team 2016 enkel van de diensten van Leon Camier gebruik zal maken. Het team van de Brits Superbike-kampioen van 2009 werd gelinkt aan de 2002 250cc GP-wereldkampioen, Marco Melandri. Melandri gaf vandaag aan dat hij opties had voor 2016, maar dat hij geen van die opties serieus wilde overwegen. Om die reden laat hij dit raceseizoen voorlopig aan zich voorbij gaan.

Verder was er op het circuit van Jerez de la Frontera ook nog een kleine delegatie Brits Superbike-coureurs present. Opvallendste kop in dat gezelschap was Leon Haslam. De Engelsman keert voor het eerst sinds 2008 terug naar het nationale kampioenschap met het GBmoto Kawasaki Racing-team, nadat het Red Devils Roma Aprilia-team het na verleden jaar voor gezien hield in het World Superbike-kampioenschap.

Het World Superbike-seizoen begint in het weekend van 28 februari op Phillip Island in Australië. De British Superbikes starten 10 april op het GP-circuit van Silverstone.

Foto’s: 2snap.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen