Agostini weer naar Francorchamps!

Giacomo Agostini is een van de sterrijders die deelnemen aan de GP500 Parade tijdens de Bikers’ Classics. De Italiaanse coureur wist in zijn carrière op het lange en verraderlijke circuit van Francorchamps acht races te winnen. Hij komt in actie met zijn geliefde MV Agusta 500/3 uit 1968.

Hoewel Ago, zoals hij bekend werd in de racewereld, ook Yamaha haar eerste 500 cc-wereldtitel schonk in 1975, wordt hij vooral herinnerd als MV Agusta’s grootste icoon. Hij won zeven 500 cc-wereldkampioenschappen en 62 GP’s in de belangrijkste klasse voor het Italiaanse merk, alsmede ook zes 350 cc-wereldtitels. ‘Il Magnifico’ tekende ook voor MV’s zwanenzang toen hij in 1976 op de Nürburgring de Duitse 500 cc-Grand Prix wist te winnen. Het was niet alleen Ago’s laatste zege, ook die van MV Agusta.

Ago’s eerste overwinning op Francorchamps behaalde hij in 1966, het jaar dat hij ook voor de eerste maal wereldkampioen werd. Zevenenveertig jaar later geeft hij toe dat hij zich die eerste zege in de Ardennen niet kan herinneren. “Als je zo’n lange carrière hebt gehad als ik, kun je je onmogelijk alles herinneren”, glimlacht Ago. Het circuit, destijds 14,1 kilometer lang, herinnert hij zich echter wel degelijk. “Het was altijd fantastisch om op Francorchamps te rijden, omdat het zo’n moeilijke en snelle baan was. Francorchamps betekende voor elke coureur een extra uitdaging, ook omdat het weer slecht kon zijn en snel kon omslaan.”

Veertig jaar na zijn laatste overwinning in Francorchamps, toen hij zijn teamgenoot Phil Read op 1.15 zette, keert Giacomo Agostini terug naar het circuit waar hij acht jaar ongeslagen bleef in de 500 cc-klasse. “Ik kom met mijn eigen MV Agusta 500 cc-driecilinder”, vertelt de vijftienvoudige wereldkampioen in de 500- en 350 cc-klassen. “In de 500 cc-klasse was de driecilinder mijn favoriete machine. In 1966 hadden we de 350 opgeboord tot 420 cc. Elk jaar werd de machine beter en uiteindelijk was het een fantastische machine die elke keer weer voor emoties zorgde.”

Tijdens de Bikers’ Classics van 5 tot en met 7 juli zullen die emoties ongetwijfeld weer hoog oplopen als Ago tijdens de GP500 Parade op het circuit wordt vergezeld door de voormalige Francorchamps-winnaars Wayne Gardner en Wil Hartog.

Foto’s: Jan & Hetty Burgers

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.