13 C
Nederland
zaterdag 20 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Andrea Iannone test positief op doping UPDATE

Update 1 april 2020

Eindelijk is er duidelijkheid; Andrea Iannone is door de FIM voor 18 maanden geschorst vanwege een positieve dopingtest. Zijn schorsing eindigt op 16 juni 2021 omdat de schorsing loopt vanaf 17 december 2019, toen zijn positieve test naar buiten werd gebracht. Aprilia is echter woedend om de straf, zo blijkt uit een quote van Massimo Rivola. Hij is zeker niet de minste, want hij mag zich Aprilia Racing CEO noemen.

“De uitspraak laat ons verbijsterd achter. Vanwege de straf die is opgelegd, maar ook vanwege de motivering ervan. De rechters erkenden Andrea’s volledige goede trouw en onwetendheid bij het aannemen van de stof, wat het argument van voedselbesmetting bevestigd. Om die reden heeft de opgelegde straf geen enkele zin. In het licht van de motivaties die door de juryleden zelf zijn geschreven, had Andrea moeten worden vrijgesproken, zoals altijd bij andere atleten in zo’n situatie is gebeurd. Deze situatie geeft ons veel hoop op het hoger beroep dat hopelijk zeer snel zal plaatsvinden. We willen Andrea terug op zijn Aprilia RS-GP. We zullen tot aan het einde van deze zaak aan zijn zijde staan en we zullen hem steunen in zijn beroep.”

Binnenkort dus meer hierover. Overigens, om misverstanden te voorkomen, dit is geen 1 april grap. Echt niet.

Update 2 februari 2020

Ook de B-staal van Andrea Iannone blijkt positief te zijn. Dit melden althans diverse Italiaanse media, waaronder de La Gazzetta dello Sport, de beroemde roze sportkrant van Italië. Hierdoor zal de FIM de voorlopige schorsing van Iannone direct omzetten naar een definitieve schorsing waardoor we Iannone voorlopig niet in de MotoGP in actie zullen zien.

Hoe lang precies? Dat is nu niet te zeggen, maar in het slechtste geval mag hij letterlijk jarenlang niet rijden. Los van de vraag of hij met deze erfenis ooit nog een kans krijgt.

Voorlopig is dat een zorg voor later, want Iannone richt zich nu eerst op het bewijzen van zijn onschuld, zo meldt zijn advocaat in La Gazzetta dello Sport. Volgens die advocaat is er een kleine hoeveelheid metabolieten gevonden, waardoor volgens hem nog altijd de kans bestaat dat de verboden stof via voeding in het lichaam van Iannone is gekomen. Verhalen die we in vooral het wielrennen al eerder voorbij hoorde komen.

De kans dat de Italiaan er bij is tijdens de eerste GP in Qatar, begin maart, lijkt zo goed als uitgesloten. Aprilia is daarom druk bezig met het zoeken van een vervanger en daarbij richt het merk zich nu op Bradley Smith. Geen vreemde keuze, hij is namelijk de testcoureur van Aprilia. Karel Abraham vervangt Iannone zeer waarschijnlijk tijdens de test op Sepang, waar Smith uiteraard al actief is als testcoureur.

Binnenkort meer, want Aprilia liet eerder weten te wachten op de uitslag van Iannone’s B-staal voordat ze verdere stappen duidelijk zouden maken.

Bericht 17 december 2019

Andrea Iannone is per direct geschorst en het is hem dus voorlopig verboden om deel te nemen aan races. Hij is tegen de lamp gelopen na de race op Sepang, na onderzoek van zijn afgenomen urine in Duitsland.

In het persbericht van de FIM lezen we verder dat het om een ‘niet-gespecificeerde substantie’ gaat. Wellicht krijgen we daarover later nog meer duidelijkheid.

Het is overigens niet de eerste keer dat Iannone door eigen handelen uit de running is, want eerder dit jaar moest hij al vervangen worden nadat het inspuiten van botox in zijn lip tot een blessure leidde.

De volledige tekst van de FIM:

The Fédération Internationale de Motocyclisme (FIM) has advised Italian Grand Prix rider Andrea Iannone that he is provisionally suspended pursuant to Article 7.9.1 of the 2019 FIM Anti-doping Code (CAD). The decision to provisionally suspend Mr Andrea Iannone was mandatory following the receipt of a report from the WADA accredited laboratory in Kreischa b. Dresden (Germany) indicating an Adverse Analytical Finding of a non-specified substance under Section 1.1.a) Exogenous Anabolic Androgenic Steroids (AAS) of the 2019 Prohibited List, in a urine sample collected from him at an in-competition test carried out by the FIM at the round of the FIM Grand Prix World Championship held in Sepang, Malaysia on 3 November 2019. Mr Andrea Iannone has the right to request and attend the analysis of his B sample. Mr Andrea Iannone is provisionally suspended with effect from 17 December 2019. He is therefore barred from participating in any motorcycling competition or activity until further notice. Under Article 7.9.3.2 CAD, Mr Iannone may request lifting of his provisional suspension. Under the World Anti-Doping Code and the FIM Anti-Doping Code, the FIM is unable to provide any additional information at this time.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen