Andrea Iannone test positief op doping UPDATE

Update 2 februari 2020

Andrea Iannone blijft voorlopig geschorst. Dat is de uitkomst na een hoorzitting die gisteren plaatsvond op het hoofdkantoor van de FIM in Zwitserland. Oog in oog met het Internationaal Tuchtcollege kreeg Iannone de kans om zijn kant van het verhaal toe te lichten.

Een beslissing over zijn straf kwam er echter niet, waardoor de Italiaan voorlopig geschorst blijft en dus niet mag deelnemen aan de MotoGP-wintertesten op Sepang. Niet echt een verrassing overigens. Binnen afzienbare tijd wordt een definitieve uitspraak verwacht, alleen wanneer precies is nog niet bekend.

Update 9 januari 2020

Ook de B-staal van Andrea Iannone blijkt positief te zijn. Dit melden althans diverse Italiaanse media, waaronder de La Gazzetta dello Sport, de beroemde roze sportkrant van Italië. Hierdoor zal de FIM de voorlopige schorsing van Iannone direct omzetten naar een definitieve schorsing waardoor we Iannone voorlopig niet in de MotoGP in actie zullen zien.

Hoe lang precies? Dat is nu niet te zeggen, maar in het slechtste geval mag hij letterlijk jarenlang niet rijden. Los van de vraag of hij met deze erfenis ooit nog een kans krijgt.

Voorlopig is dat een zorg voor later, want Iannone richt zich nu eerst op het bewijzen van zijn onschuld, zo meldt zijn advocaat in La Gazzetta dello Sport. Volgens die advocaat is er een kleine hoeveelheid metabolieten gevonden, waardoor volgens hem nog altijd de kans bestaat dat de verboden stof via voeding in het lichaam van Iannone is gekomen. Verhalen die we in vooral het wielrennen al eerder voorbij hoorde komen.

De kans dat de Italiaan er bij is tijdens de eerste GP in Qatar, begin maart, lijkt zo goed als uitgesloten. Aprilia is daarom druk bezig met het zoeken van een vervanger en daarbij richt het merk zich nu op Bradley Smith. Geen vreemde keuze, hij is namelijk de testcoureur van Aprilia. Karel Abraham vervangt Iannone zeer waarschijnlijk tijdens de test op Sepang, waar Smith uiteraard al actief is als testcoureur.

Binnenkort meer, want Aprilia liet eerder weten te wachten op de uitslag van Iannone’s B-staal voordat ze verdere stappen duidelijk zouden maken.

Bericht 17 december 2019

Andrea Iannone is per direct geschorst en het is hem dus voorlopig verboden om deel te nemen aan races. Hij is tegen de lamp gelopen na de race op Sepang, na onderzoek van zijn afgenomen urine in Duitsland.

In het persbericht van de FIM lezen we verder dat het om een ‘niet-gespecificeerde substantie’ gaat. Wellicht krijgen we daarover later nog meer duidelijkheid.

Het is overigens niet de eerste keer dat Iannone door eigen handelen uit de running is, want eerder dit jaar moest hij al vervangen worden nadat het inspuiten van botox in zijn lip tot een blessure leidde.

De volledige tekst van de FIM:

The Fédération Internationale de Motocyclisme (FIM) has advised Italian Grand Prix rider Andrea Iannone that he is provisionally suspended pursuant to Article 7.9.1 of the 2019 FIM Anti-doping Code (CAD). The decision to provisionally suspend Mr Andrea Iannone was mandatory following the receipt of a report from the WADA accredited laboratory in Kreischa b. Dresden (Germany) indicating an Adverse Analytical Finding of a non-specified substance under Section 1.1.a) Exogenous Anabolic Androgenic Steroids (AAS) of the 2019 Prohibited List, in a urine sample collected from him at an in-competition test carried out by the FIM at the round of the FIM Grand Prix World Championship held in Sepang, Malaysia on 3 November 2019. Mr Andrea Iannone has the right to request and attend the analysis of his B sample. Mr Andrea Iannone is provisionally suspended with effect from 17 December 2019. He is therefore barred from participating in any motorcycling competition or activity until further notice. Under Article 7.9.3.2 CAD, Mr Iannone may request lifting of his provisional suspension. Under the World Anti-Doping Code and the FIM Anti-Doping Code, the FIM is unable to provide any additional information at this time.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.

Ik meld me hierbij aan voor de volgende mailinglijsten:
Vul een geldig emailadres in
Dat adres bestaat al in ons bestand
The security code entered was incorrect
Dank voor je aanmelding

REAGEER OP DIT ARTIKEL