“Ben niet tevreden met het eindresultaat”

Dat Frans Verhoeven een echte sportman is, bleek gisteren aan de finish van de Dakar Rally 2013. Hij was al volop bezig met de editie van volgend jaar. Zelfs voordat hij op het podium stond… “Mijn fysieke voorbereiding is perfect geweest. Ik heb niets geleden en voel de Dakar nauwelijks, op wat blauwe plekken na. Mijn Yamaha YZ450F Rally heeft het ook uitstekend gedaan, net als mijn team. Maar er zijn altijd dingen voor verbetering vatbaar.”

Verhoeven eindigde deze Dakar op de negende plaats in het algemeen klassement. Dat is niet wat hij in gedachten had. Doelstelling was de top-5. Terugkijkend op de ruim 8.000 kilometer die hij heeft afgelegd naar het podium in Santiago doet Verhoeven met gemengde gevoelens. “Ik ben blij dat het erop zit, maar ik ben niet tevreden met het eindresultaat. Ik denk dat mijn prestatie en de prestatie van mijn motor goed zijn geweest. Het is alleen jammer dat ik tijd ben verloren met domme foutjes.’

“Tijdsverlies inhalen is lastig. Dat lukt je in een rally als Le Dakar niet zomaar. Het is niet alleen de dag zelf waarop je verliest, maar je hebt een paar dagen nodig voor je weer bij bent, op de positie waar je lag. Ik moest de dag na de vierde etappe vanaf de 53ste plaats starten. Zoiets betekent dat je door het hele veld met rijders heen moet, allemaal rijders moet inhalen die veel minder snel zijn dan dat jij bent.”

“Hoewel het nooit te zeggen is of ik dan inderdaad vijfde zou zijn geworden. Misschien was ik wel hoger geëindigd of had ik voorin, in een andere situatie, een fout gemaakt die mij vervolgens misschien wel nog meer tijd had gekost. Het heeft weinig zin om zo te denken, maar het is wel zuur. Ik heb ook tijd verloren door een persoonlijke navigatiefout en ik ben op de laatste dag nog in een ravijn gevallen. De etappe die ik heb gewonnen, was geen kinderachtige. Daar ben ik zeker trots op.”

Terugkijkend op de Dakar Rally 2013 is Frans Verhoeven dik tevreden met zijn team Yamaha Netherlands Verhoeven en met zijn Yamaha YZ450F Rally. “Mijn Yamaha heeft het geweldig gedaan en we hebben veel geleerd. Niet alleen over de motorfiets, ook over mijzelf. Ik weet wat ik kan en wat ik moet verbeteren voor een beter eindresultaat. We hebben al een hele lijst met dingetjes waar we achteraan moeten. Eén ding is ervaring. Ik wil een aantal Enduro’s en WK Rally Raids rijden om mijn wedstrijdritme op peil te houden, om in een perfecte conditie aan de start van de Dakar editie 2014 te staan. Ik kijk daar nu al naar uit.”

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?