‘Betrek racefans bij aantrekkelijker maken TT’

De berichtgeving in het Dagblad van het Noorden van 26 mei over het dalende aantal bezoekers voor de Dutch TT heeft veel reacties losgemaakt bij racefans. Ook bij de Stichting Vrienden TT Circuit. Deze liefhebbers vinden vooral dat de TT haar unieke karakter terug moet krijgen, met een aantrekkelijker aanbod op de baan, ouderwetse gezelligheid en vooral lagere prijzen.

Uit de reacties valt op te maken dat vele (voormalige) bezoekers vooral aanhikken tegen de hoge entreeprijzen. Vóór de komst van Dorna als rechtenhouder in 1992 kostte een tribuneplaats nog 65 gulden (minder dan 30 euro) en een staanplaats 35 gulden, maar daarna stegen de entreeprijzen fors. In 1997 kostte de hoofdtribune al 100 gulden en een staanplaats 55 gulden; inmiddels gaat het om identieke bedragen, maar dan in euro’s.

Daarbij vinden vele racefans dat de vertrouwde gemoedelijkheid plaats heeft gemaakt voor zakelijkheid en formaliteiten, onder andere in de vorm van strikte controles op en rond het TT Circuit. Ook de trage aan- en afvoer draagt in de ogen van de fans niet bij aan een positieve beleving. Volgens de Stichting Vrienden TT hoort een grote menigte van oudsher bij de TT, zoals in 1990 met ruim 200.000 bezoekers, waarvan zo’n 143.500 op de racedag. Vorig jaar telde de TT in totaal circa 99.000 betalende bezoekers.

De Stichting Vrienden TT draagt graag haar steentje bij aan plannen om de TT qua beleving en bezoekersaantallen weer in ere te herstellen. Vele liefhebbers meldden zich de afgelopen dagen al spontaan met opmerkingen en suggesties. Daaruit valt op te maken dat de bestaande ideeën voor toevoeging van een vliegshow en nog een extra popconcert hen in feite koud laten.

Volgens de stichting lijkt de komst van Dorna te hebben geleid tot het vertrek van de ziel van de TT. Het zijn volgens hun echter de fans die voor het unieke karakter van dit traditionele evenement zorg(d)en. Als zij weer massaal moeten terugkeren, moeten zij ook nadrukkelijk worden betrokken bij de plannen daarvoor. De klant is immers koning. Als vertegenwoordiger van de liefhebbers neemt de Stichting Vrienden TT Circuit dan ook graag de taak op zich om concrete voorstellen aan te dragen.

Later meer.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.