16.9 C
Nederland
maandag 16 mei 2022

‘Betrek racefans bij aantrekkelijker maken TT’

De berichtgeving in het Dagblad van het Noorden van 26 mei over het dalende aantal bezoekers voor de Dutch TT heeft veel reacties losgemaakt bij racefans. Ook bij de Stichting Vrienden TT Circuit. Deze liefhebbers vinden vooral dat de TT haar unieke karakter terug moet krijgen, met een aantrekkelijker aanbod op de baan, ouderwetse gezelligheid en vooral lagere prijzen.

Uit de reacties valt op te maken dat vele (voormalige) bezoekers vooral aanhikken tegen de hoge entreeprijzen. Vóór de komst van Dorna als rechtenhouder in 1992 kostte een tribuneplaats nog 65 gulden (minder dan 30 euro) en een staanplaats 35 gulden, maar daarna stegen de entreeprijzen fors. In 1997 kostte de hoofdtribune al 100 gulden en een staanplaats 55 gulden; inmiddels gaat het om identieke bedragen, maar dan in euro’s.

Daarbij vinden vele racefans dat de vertrouwde gemoedelijkheid plaats heeft gemaakt voor zakelijkheid en formaliteiten, onder andere in de vorm van strikte controles op en rond het TT Circuit. Ook de trage aan- en afvoer draagt in de ogen van de fans niet bij aan een positieve beleving. Volgens de Stichting Vrienden TT hoort een grote menigte van oudsher bij de TT, zoals in 1990 met ruim 200.000 bezoekers, waarvan zo’n 143.500 op de racedag. Vorig jaar telde de TT in totaal circa 99.000 betalende bezoekers.

De Stichting Vrienden TT draagt graag haar steentje bij aan plannen om de TT qua beleving en bezoekersaantallen weer in ere te herstellen. Vele liefhebbers meldden zich de afgelopen dagen al spontaan met opmerkingen en suggesties. Daaruit valt op te maken dat de bestaande ideeën voor toevoeging van een vliegshow en nog een extra popconcert hen in feite koud laten.

Volgens de stichting lijkt de komst van Dorna te hebben geleid tot het vertrek van de ziel van de TT. Het zijn volgens hun echter de fans die voor het unieke karakter van dit traditionele evenement zorg(d)en. Als zij weer massaal moeten terugkeren, moeten zij ook nadrukkelijk worden betrokken bij de plannen daarvoor. De klant is immers koning. Als vertegenwoordiger van de liefhebbers neemt de Stichting Vrienden TT Circuit dan ook graag de taak op zich om concrete voorstellen aan te dragen.

Later meer.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen