13 C
Nederland
maandag 26 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Cees van Dongen overleden

Op 23 december is oud-wegracecoureur Cees van Dongen aan de gevolgen van een slopende ziekte in zijn woonplaats Capelle aan de IJssel overleden. Van Dongen behoorde tot de meest markante motorcoureurs in de vorige eeuw. De Rotterdammer behaalde in totaal veertien Nederlandse kampioenstitels, een record dat hij deelt met Lo Simons. In 1966 werd hem door de KNMV de Hans de Beaufortbeker toegekend.

Naast de Nederlandse topresultaten boekte hij ook internationale successen, met name in de lichte klassen. In 1969 wist hij zijn enige Grand Prix, in Jarama, te winnen en eindigde hij als derde in het 125cc wereldkampioenschap. Niet alleen was Van Dongen een uitstekende rijder, hij was ook een vermaard technicus. Na het beëindigen van zijn actieve loopbaan, in 1980, begon hij in zijn woonplaats Rotterdam een motorzaak.

In juni van dit jaar bezocht Van Dongen nog de TT van Assen. Vanuit het rennerskwartier zag de races op het circuit waar hij zelf zo vaak aan de start was verschenen. Van Dongen werd 79 jaar oud. Onze gedachten zijn bij zijn vrouw Els, zijn vier kinderen en familie en vrienden.

Foto: ANP
 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen