Circuitontwerper van beroep

De Italiaanse Jarno Zaffelli gebruikt veel moderne technologieën om een nieuw circuit te ontwerpen, en is daarin behoorlijk uniek. Waar vele ontwerpers met pen en papier werken, gebruikt Zaffelli door zichzelf ontwikkelde systemen om de veiligheid op het circuit te verhogen, zo legt hij in de nieuwe MOTO73 uit: ‘Ik begin wel op papier, maar al snel ga ik aan de slag op de computer en mijn simulators. Zo kan ik gelijk de proef op de som nemen op mijn getekende circuits. Het is allemaal zeer geavanceerd en ik zit daarmee op het niveau van simulators die ze ook gebruiken bij Formule 1-teams.’

‘Er zijn momenteel geen andere circuitontwerpers die op dezelfde manier werken. Sommigen gebruiken nog wel de calculatie van de FIA (internationale autosportbond), maar die verschillen enorm met mijn werkwijze die vooral toegespitst is op motoren. Daarnaast gaan zij ervan uit dat een F1 met vier wielen blokkeert en dan de baan verlaat, maar het gebeurt natuurlijk ook regelmatig dat de auto een lekke band krijgt of dat de vering kapotgaat. Dan krijg je een totaal ander beeld. Andere ontwerpers zijn dan ook niet in staat om dezelfde resultaten op het gebied van veiligheid te boeken als ik met DroCAS.’

De jonge Zaffelli lijkt een gouden toekomst voor zich te hebben. Maar, ook in dit wereldje wordt een vuil politiek spelletje gespeeld. In het interview met Jarno van Osch legt Zaffelli bijvoorbeeld uit dat landen die een F1-race binnen willen hengelen, het ontwerp voor een nieuw circuit altijd uitbesteden aan de Duitser Hermann Tilke. Gelukkig werkt het in de MotoGP niet zo, en werkt Zaffelli ook aan kleinere projecten. Hij is nu zelfs bezig met een kleiner circuit waarvoor hij inspiratie op deed op het Circuit van Zandvoort: ‘Daar ben ik onlangs gaan kijken en dat is zeker een bron van inspiratie. Door zulk soort banen goed te analyseren kun je weer verder kijken om bepaalde onderdelen te verwerken in je eigen circuits.’

Het geheel interview, waarin Zaffelli onder meer zijn favoriete GP-bochten uit de doeken doet, is te lezen in de MOTO73 die sinds gisteren in de winkel ligt en hier online te bestellen is.

 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.